Nieuws uit de Brugse regio

Voormalige bibliotheek Steenbrugge is helemaal verspreid


Audio Reportage

Voormalige bibliotheek Steenbrugge is helemaal verspreid
Brugge, zaterdag 6/6/2009. Vandaag worden in de voormalige Sint-Pietersabdij in Steenbrugge diocesane pedagogische begeleidingsdiensten van het bisdom Brugge officieel geopend. Dat betekent echter dat de monnikengemeenschap er verdwenen is, en daarmee ook de unieke bibliotheek.

"Het belangrijkste gedeelte van de bibliotheek is verhuisd naar uitgeverij Brepols in Turnhout, zegt Filip Debruyne, bisschoppelijk vicaris voor het onderwijs. Met name alle boeken die betrekking hadden op het Corpus Christianorum, de studie van de kerkvaders, is daarheen. Dat deel van de bibliotheek, met geschriften uit ondermeer de eerste eeuw van de kerkgeschiedenis is wereldvermaard en dat studiewerk wordt dus voortgezet." In het oude begijnhof van Turnhout wil Brepols immers een internationaal studiecentrum voor de studie van de kerkvaders oprichten.

Al wat te maken heeft met de Vlaamse Beweging, is in bewaring gegeven aan het Archief en Documentatiecentrum van het Vlaams-nationalisme (ADVN) in Antwerpen. Alleen enkele kostbare stukken zijn in Steenbrugge gebleven, samen met een beperkte bibliotheek rond theologie en spiritualiteit en het abdijarchief. Die zijn ondergebracht in het Verschavehuis op het domein van de Abdij.

Enkele boeken en jaargangen van tijdschriften die al in meerdere bibliotheken in de regio te vinden waren en waarvoor bij andere bibliotheken dus geen interesse bestond, werden uiteindelijk zelfs vernietigd...

(EC-Op Locatie)
Meer over Sint-Pieters    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag