Nieuws uit de Brugse regio

Geschiedenis van het Bisschopshuis voor het eerst te boek


Audio Reportage

Geschiedenis van het Bisschopshuis voor het eerst te boek
Brugge, donderdag 28/5/2009. Naar aanleiding van de 175ste verjaardag van de heroprichting van het bisdom Brugge, zijn drie interessante boekjes verschenen over drie gebouwen die een centrale rol spelen in het Bisdom: het Grootseminarie, de Sint-Salvatorskathedraal en het bisschopshuis.

In de publicatie over het bisschopshuis schrijft perswoordvoerdster Doenja Van Belleghem over het renaissancegebouw, waarin zij dagelijks werkt. Het gebouw werd in de zestiende eeuw gebouwd door dat de heer van Pittem en werd na de heroprichting van het bisdom Brugge de bisschoppelijke residentie werd. Het is eigenaardig genoeg de eerste keer dat aan dit huis een boek werd gewijd. 'Het is een voorrecht om in het bisschopshuis te mogen werken: het oude palazzo met de nieuwe patio werkt heel inspirerend," zegt Van Belleghem. "Het spreekt voor zich dat de historiek van een huis nauw verweven is met de persoonlijkheden en activiteiten van zijn bewoners en behoeders. Daarom besteden we uitgebreid aandacht aan de bisschoppen die het huis hebben bewoond en vandaag bewonen en ook aan de veranderingen die het huis tijdens hun episcopaat onderging."

Vliegtuig stort neer in tuin

Ze vertelt ondermeer hoe 29 september 1938 een Belgisch legervliegtuig met twaalf bommen aan boord in de mist tegen een zijtoren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk aanvloog en uiteindelijk neerstortte in de voortuin van het bisschopshuis. Deze publicatie bevat ook de enige foto van het verongelukte toestel en gaat in verscheidene andere illustraties in op het rijke patrimonium van het bisschopshuis.

De uitgave "Hof van Pitthem - Bisschopshuis" door Doenja Van Belleghem is samen met "Sint-Salvators - 175 jaar kathedraal. Stenen, kunstwerken en mensen, uiting van generaties gelovigen" van Benoit Kervyn en "Het Grootseminarie te Brugge. De voormalige Duinenabdij" van Kurt Priem in één box verkrijgbaar voor 24,95 euro.

Deze box is te koop in
-De Wijngaard, Begijnhof 4, 8000 Brugge
-De Bron Marktstraat 88, 8530 Harelbeke
-De Branding Kerkstraat 22, 8400 Oostende
-Het diocesaan centrum Virgo Fidelis, Bosdreef 5, 8820 Torhout

(FN-Op Locatie)
Contacteren via mail info@detalentade.be
Meer over Literatuur    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag