Nieuws uit de Brugse regio

Doorbraak voor voetgangersbruggen rond de Smedenpoort


Audio Reportage

Doorbraak voor voetgangersbruggen rond de Smedenpoort
Brugge, maandag 25/5/2009. Er komen over onafzienbare tijd wellicht toch afzonderlijke voetgangersbruggen naast de Smedenpoort. Dat heeft burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) zonet bekend gemaakt.

Vraag

Uit tellingen is gebleken dat zeer veel fietsers en auto's op hetzelfde moment gebruik maken van de Smedenpoort en dat die poort daar absoluut niet op berekend is, noch op voorzien. In de huidige situatie moeten de fietsers immers samen met het autoverkeer door de poort. Het stadsbestuur ontvangt regelmatig opmerkingen van fietsers die melden dat het een verkeersonveilige situatie betreft. Verschillende plaatsbezoeken wijzen uit dat de fietsers in de trechter soms echt gewrongen zitten tussen de aanschuivende wagens.

Burgemeester Patrick Moenaert: "Ik heb veel ontzag voor het monument de Smedenpoort, maar ook voor het hedendaags comfort voor fietsers en voetgangers. Daarom heb ik besprekingen gestart met de diensten voor Monumentenzorg van Arohm, over een mogelijke omarming van de Smedenpoort door voetgangerspasserellen. Het gaat dus om een constructie die los staat van de poort en waar de voetgangers rond de poort worden geleid. De fietsers kunnen dan de huidige voetgangersdoorsteken gebruiken. De voetgangers blijven steeds uiterst rechts houden zodat er geen kruising is van fietsers en voetgangers."

Ook ROHM West-Vlaanderen, die aktijd tegen dergelijke plannen was, is het project nu gunstig gezind en de dienst stippelt voor de uitwerking enkele randvoorwaarden uit zoals onder meer een transparante uitwerking los van de Smedenpoort en van een hoog architecturaal niveau.

"Nu zullen we onderzoeken of het een financieel haalbaar project is. Van zodra er financiŽle ruimte is, kunnen we beginnen aan de uitwerking van deze voetgangersbruggen," stelt Burgemeester Patrick Moenaert.

(FN-Op Locatie)
Meer over Politiek    CD&V    Patrick Moenaert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag