Nieuws uit de Brugse regio

Belgisch kunstwerk zorgt voor controverse


Audio Reportage

Belgisch kunstwerk zorgt voor controverse
Brugge, zondag 24/5/2009. "Morgen gaat commissaris Dejonghe klaarblijkelijk persoonlijk controleren of mijn stelling wel conform is," zegt de Brugse kunstenaar Willy Retsin, naar aanleiding van zijn werfstelling in de Twijnstraat pal in het historische stadscentrum, die opgesmukt is met de Belgische driekleur gevormd uit allerhande huis- tuin en keukenmaterialen.

Het "kunstwerk" staat op 200 meter van het inmiddels geklasseerde paviljoen van Toyo Ito, dat in 2002 werd gebouwd als tijdelijk statement voor Brugge Culturele Hoofdstad van Europa 2002. Ondertussen is dit paviljoen de inzet geweest van een politiek steekspel tussen het stadsbestuur dat het paviljoen van de Burg wou laten verdwijnen en Vlaams Minister Dirk Van Mechelen die het beschermd heeft en Retsin vreest dat een gelijkaardige controverse zich over zijn kunstwerk afspeelt: "enkele mensen vinden het niets, maar iedereen die passeert vindt het wel iets hebben en fotografeert het. Het roept dus duidelijk wel iets op. Het amuseert de mensen. Dat mag toch?"

Willy Retsin heeft van de politie toestemming verkregen voor het plaatsen van een tijdelijke werfstelling voor de herstelling van zijn woning in de Twijnstraat, die in 1756 werd gebouwd door de toenmalige Burgemeester van Brugge. Dat hij die van drie specifieke kleuren en decoratieve elementen heeft voorzien "is nergens verboden. Ook de regels die ik van de politie heb gekregen, bij het plaatsen van de stelling, gaan daar niet over. Wel of ik het verkeer hinder en zo... Ik weet dus niet waarom men de stelling opnieuw komt bekijken. Ze werd al goedgekeurd..."

(FN-Op Locatie)
Meer over Politie en Gerecht    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag