Nieuws uit de Brugse regio

West-Vlaamse gevangenissen meest overbevolkt


Audio Reportage

West-Vlaamse gevangenissen meest overbevolkt
Brugge, woensdag 20/5/2009. De West-Vlaamse gevangenissen blijken de meest overbevolkte van ons land en toch zijn er geen plannen om precies hier meer cellencapaciteit te genereren. Dat zegt Open VLD-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu , die meteen voorstelt meer gebruik te maken van electronisch toezicht, dat zou moeten geprivatiseerd worden. In de gevangenis van Ieper zitten 109 gedetineerden, op één na dubbel zoveel als de officiële capaciteit, namelijk 55. Ook Brugge heeft met 751 gedetineerden op een capaciteit van 632 één van de hoogste overbevolkingsgraden van ons land.

Geen uitbreiding

Minister van Justitie Stefaan De Clerck stelde begin dit jaar een geactualiseerd 'masterplan gevangenissen' voor, met slecht nieuws voor onze provincie want er wordt geen extra capaciteit voorzien voor de West-Vlaamse gevangenissen. Toch neemt de gevangenisbevolking verder toe.

Privatisering elektronisch toezicht

Sabien Lahaye-Battheu stelt daarom voor om het systeem van elektronisch toezicht fors uit te breiden. 'Uit cijfers die ik opvroeg bij minister De Clerck blijkt dat er op 29 januari 2009 maar 76 veroordeelden onder elektronisch toezicht stonden in West-Vlaanderen. Ruim 1.300 veroordeelden in ons land wachten nog steeds op een enkelband en Justitie erkent dat het Belgische gevangeniswezen vandaag maar is uitgerust om toe te zien op 1.000 exemplaren. Daarom pleit ik voor een radicale ommezwaai: laat – zoals in Groot-Brittannië - privéfirma's instaan voor de louter technische controle op enkelbanden. Op die manier kunnen controleurs dag en nacht worden ingezet en flexibel inspelen op de schommelingen in het aantal gedetineerden onder elektronisch toezicht', aldus Lahaye-Battheu, die de opstart van een pilootproject in ons land vraagt. 'Als provincie met de meest overbevolkte gevangenis zou West-Vlaanderen hierin een voortrekkersrol kunnen spelen.'

(FN-Meegedeeld-Open-VLD)
Meer over Politiek    Open VLD    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag