Economie

Surfclub moet weg na 20 jaar: ondernemers verbijsterd


Audio Reportage

Surfclub moet weg na 20 jaar: ondernemers verbijsterd
Brugge, woensdag 13/5/2009. UNIZO reageert verontwaardigd op de beslissingen van Minister Van Mechelen de strandzone in Zeebrugge voortaan als 'groene zone' te bestempelen. "Dit betekent dat de Surfclub, die daar al meer dan 20 jaar is gevestigd nu moet verdwijnen," zegt Frederik Serruys, Regiodirecteur van UNIZO. "Tienduizenden watersporters, voor wie Zeebrugge dé beste watersportlocatie aan de kust is, worden nu weggepest. De gevolgen voor de lokale economie in de kleine kustgemeente zijn dramatisch."

Haaks

"Toerisme en recreatie aan de kust zijn volgens het Vlaams memorandum dat UNIZO aan alle Vlaamse lijsttrekkers overhandigde speerpunten van de economie in West-Vlaanderen en elk weekend komen duizenden watersporters vanuit het binnenland afgezakt naar de Oostkust om te kiten, te windsurfen of te zeilen. Zeebrugge is zelfs internationaal gekend als één van de beste watersportzones in Europa. Dat 3 Surfclubs aan de Oostkust nu worden weggepest door de administratie Ruimtelijke Ordening, het departement van minister Van Mechelen, staat haaks op dat toeristisch beleid van jaren."

Surfen is de haven niet

"Zeebrugge en Heist kreunen al jaren onder de lasten die de Zeehaven met zich meebrengen, maar trachtten steeds hier mee om te gaan. Dat de minister nu beslist dat de Surfclub in Zeebrugge moet verdwijnen en ook de clubs in Heist en Knokke verder in onzekerheid blijven voor ons onbegrijpelijk," zegt Serruys. "De kust attractief maken, investeren in publieke voorzieningen en mogelijkheden voor recreatie, met positieve gevolgen voor de lokale economie is net wat UNIZO bepleitte bij alle Westvlaamse lijsttrekkers, de voorbije weken. En alle politici stellen dat die investeringen nodig zijn en dat de kusttroeven beter moeten worden uitgespeeld. Deze beslissing betekent dat vele tienduizenden watersporttoeristen voortaan op zoek moeten naar andere locaties, vooral in Nederland en frankrijk, om hun prachtige sport te beoefenen. Frustrerend is bovendien dat de clubs in Zeebrugge en Heist moeten verdwijnen ten gunste van nieuwe natuurzones. Is er iets mooier dan te sporten op basis van de natuurkrachten als wind en water?" besluit de UNIZO regiodirecteur, die vraagt "om het gezond verstand te gebruiken en rechtszekerheid te bieden aan de uitbaters van de surfclubs en aan de vele watersportbeoefenaars en zélfs om extra te investeren in douches, sanitaire voorzieningen en parkeervoorzieningen".

(FN-Meegedeeld-UNIZO)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Ruimtelijke Ordening    Zeebrugge    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag