Nieuws uit de Brugse regio

Regenboogvlag nu ook trots in Brugge


Audio Reportage

Regenboogvlag nu ook trots in Brugge
Brugge, vrijdag 8/5/2009. Sinds vanavond hangen ook op de Markt in Brugge 4 regenboogvlaggen van de holibibeweging. Na een kleurige optocht met een reuze regenboogvlagvlag, muziek en animatie werden door een 50-tal vertegenwoordigers van de Brugse holebi- en transgenderverenigingen symbolisch vier regenboogvlaggen gehesen, die tot 16 mei zullen blijven wapperen.

Volgens Andries Vienne, die in de Brugse emancipiatieraad al jaren ijverde om de regenboogvlag in het Brugse straatbeeld te krijgen, is de hijsen van de vlag vandaag een symbolische overwinning die kan tellen. Schepen Lieve Mus, ondermeer verantwoordelijk voor diversiteit, bevestigde dat de het hijsen van de vlag vandaag, een wijziging in de Brugse politiek ten aanzien van holibi's onderstreept.

De huidige regenboogvlag werd ontworpen door Gilbert Baker, een kunstenaar uit San Francisco, en wordt al sinds de jaren 1980 door homoseksuele mannen en lesbische vrouwen gebruikt, aanvankelijk in de Verenigde Staten, maar tegenwoordig wereldwijd.

Vroeger was een bijna gelijkvormige regenboogvlag ondermeer het symbool van het Inca rijk, één van de weinige samenlevingen op onze planeet, die alle sexuele geaardheden openlijk toeliet. Dat alleen al was voor de Spaanse conquistadores voldoende reden om de indianen als goddelozen te bestempelen. De regenboogvlag werd nadien symbool van de Indiaanse strijd tegen de Spaanse bezetting van Zuid Amerika.

(FN-Op Locatie)
Meer over Lieve Mus    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag