Economie

Ruim 3% minder starters maar met meer overlevingskansen


Audio Reportage


Brugge, donderdag 7/5/2009. In het Oud Sint-Jan zijn deze middag 576 kandidaat-starters door Unizo wegwijs gemaakt in alles wat met het starten van een eigen zaak te maken heeft. Via persoonlijke adviesgesprekken, interactieve infosessies en een "startersmarkt" kon men er alles te weten komen over onder meer de financiering van een eigen zaak, het opstellen van een degelijk ondernemingsplan, het werken met personeel, hoe een zaak over te nemen en dergelijke. Ook in Antwerpen, Leuven, Hasselt en Gent ging vandaag de Vlaamse Startersdag vandaag door.

Beste overlevingsgraad maar ook sterkst gedaald in aantal starters

Naar jaarlijkse gewoonte brachten UNIZO en COFACE Belgium NV op de Vlaamse Startersdag de recentste starterscijfers uit. Voor West-Vlaanderen brengen die cijfers zowel goed als slecht nieuws: in West-Vlaanderen blijft 72.3 % van de opgestarte zaken na 5 jaar nog bestaan en hiermee scoren wij het best van alle Vlaamse provincies. Het Vlaams gemiddelde bedraagt 69.80 %.

Het slechte nieuws is dat het aantal starters in West-Vlaanderen in 2008 met 3.77 % is gedaald vergeleken met 2007. Daarmee is West-Vlaanderen voor 2008 de sterkste daler en ook het eerste kwartaal van 2009 voorspelt weinig goeds, want er tekent zich een daling af van maar liefst 12.48 % in vergelijking met het eerste kwartaal van 2008. Het is voor het eerst sinds 2002 dat het aantal starters is gedaald.

Meer en beter opgeleide starters nodig

"Nochtans zijn meer starters nodig, zeker in tijden van crisis," zegt Axel Ronse van Unizo. "Gemiddeld stellen starters na één jaar personeel te werk. Een stijging van het aantal starters is noodzakelijk willen we ons sterk economisch weefsel in stand houden."

(FN-Meegedeeld-UNIZO)
Meer op www.vlaamsestartersdag.be
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag