Economie

Buddenbrooks brengt niet de verwachte promotie voor Brugge

Buddenbrooks brengt niet de verwachte promotie voor Brugge
Brugge, donderdag 7/5/2009. De Duitse film Buddenbrooks, die eind vorig jaar door het stadsbestuur nog voorgesteld werd als de promotionele opvolger van In Bruges, zal die verwachtingen allerminst inlossen. Deze middag werd het bij twee en een half uur durende drama aan de Brugse pers voorgesteld in een avant-priemičere in cinema Lumičre, en is als promotiemogelijkheid voor de stad ongetwijfeld een totale mislukking. Bij zoverre zelfs dat toerismeschepen Jean-Marie Bogaert vloekend vertrok vanop de receptie na de voorstelling. De teleurstelling was zo van zijn gezicht te lezen.

Opnames

In de Brugse binnenstad werden eind vorig jaar langs en op de reien en onder meer in de omgeving van de Vismarkt, Arents en Gruuthuse filmopnames gemaakt voor de film Buddenbrooks, naar het gelijknamig boek van Thomas Mann. In deze Duitse bioscoopfilm wordt het verhaal verteld van het verval van de handelaarsfamilie op het eind van de 19e eeuw.

In de film, die werd geregisseerd door Heinrich Breloer, speelt Brugge eigenlijk de rol van Amsterdam, omdat Brugge meer lijkt op het 19e eeuwse Amsterdam, dan de huidige Nederlandse hoofdstad. Breloer had ontdekt dat hier geen antennes op de daken staan. Door een paar oude bootjes in te huren en op de reien los te laten, maakte je onmiddellijk de indruk ruim 100 jaar in de geschiedenis terug te zijn gekeerd. In Amsterdam lag dat moeilijker.

Nul promotie

En daar had schepen Bogaert, die zich al rijk had gewaand duidelijk misrekend. De Duitsers zullen bij het zien van de film nooit door hebben dat de opnames niet in Amsterdam gebeurden maar in Brugge, tot de aftiteling tenminste. Brugge is als decor hooguit in 3 minuten van de film te zien en nergens herkenbaar voor de niet-Bruggeling.

Degelijke Duitse film

Dat gezegd zijnde kan gesteld worden dat Buddenbrooks een oerdegelijke Duitse film is, de Bavaria studio volkomen waardig. Een kaskraker wellicht niet, maar er ligt ook al een tweedelige TV-serie van op de planken met 2 afleveringen van 90 minuten. Bedrijfsleiders en bankiers van vandaag zullen zich in het verhaal van de opkomst en ondergang van de Buddenbrooks zonder twijfel wel herkennen: het verhaal van Thomas Mann is van alle tijden: overdreven risico`s nemen brengt bedrijven bij het eerste dondervlaagje op de rand van de afgrond. Alleen was dat in het verhaal van Mann letterlijk zo... Een best te pruimen verhaal, mooi verteld, met filmisch zeker mooiere beelden dan In Bruges, maar wel beelden van het Duitse Lübeck.

(FN-Op locatie)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Literatuur    Film    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag