Nieuws uit de Brugse regio

Renaat Landuyt op 1 mei: Fraude aan de top aanpakken


Audio Reportage

Renaat Landuyt op 1 mei: Fraude aan de top aanpakken
Brugge, vrijdag 1/5/2009. In het Astridpark in Brugge startte Renaat Landuyt (sp.a) zijn één mei speech met een vrijelijk citaat van Achille Van Acker: één mei is niet alleen een dag van feest maar ook een dag van strijd.

Fraude aan de top aanpakken

De crisis is de crisis van het kapitalisme waarbij banken hebben gespeculeerd met het geld van de mensen. Niet om de economie te helpe, maar om woekerwinsten te realiseren. De Federale regering heeft met onze belastingscenten de banken gered. Nu is het uitkijken of diezelfde federale regering de banken voldoende zal controleren, om niet meer te speculeren, maar effectief te invvesteren in de economie.

Hij pakte daarna zwaar het vervolg op de 'Fortisdeal' aan: de regering, mis deze kwestie regelen onder rijke vrienden. De grote fiscale fraude geurt immers via het bankwezen. Ik stel voor in plaats van een deals te sluiten met grote fraudeurs, om met de belastingsbetalers een schikking te treffen: hoe minder fraude, hoe minder belastingen. De opbrengst van de fraude moet terugvloeien naar zij die correct hun belastingen betalen. Fiscale fraudeurs moeten hard worden aangepakt, want zij zetten de solidariteit op de helling. Solidariteit en een rechtvaardige fiscaliteit hangen samen.

Andere 1-mei-oproepen

De PVDA+ pleit met een opvallende affiche onder meer voor de invoering van een euromiljonairstaks: op de affiche staan Albert Frère, Etienne Davignon en Maurice Lippens als clowns afgebeeld onder de slogan Stop de graaicultuur.

De Belgische Alliantie vraagt, met het incident in Nederland gisteren indachtig, dat kinderen en jongeren in het onderwijs zouden opgevoed worden tot verantwoordelijke burgers in een democratische, open samenleving.

(FN-Op Locatie)
Meer over Politiek    sp.a    Renaat Landuyt    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag