Economie

Eerste hybride bus rijdt in Brugge


Audio Reportage

Eerste hybride bus rijdt in Brugge
Brugge, maandag 27/4/2009. Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a) en burgemeester Patrick Moenaert hebben deze morgen, wamen met busbouwer Leopold Van Hool de de eerste nieuwe hybride Brugse stadsbus ingereden. Het gaat bussen met een gecombineerde diesel en elektromotoraandrijving. De bussen zouden 25 % minder diesel gebruiken dan normale bussen, en kosten samen 15 miljoen euro, bijna de dubbele van de kostprijs van normale bussen.

Burgemeester Patrick Moenaert is uitermate tevreden: "Brugge is de stad bij uitstek om een dergelijk proefproject te lanceren. Uit onderzoek is gebleken dat Brugge bijzonder goed scoort inzake de luchtkwaliteit met de beste luchtkwaliteit van alle Vlaamse centrumsteden. Op basis van de prognoses zal Brugge als enige stad in Vlaanderen in 2012 de Europese luchtkwaliteitsnormen kunnen halen. Dat we dan ook bereid zijn om te kiezen voor de milieuvriendelijke, hybride bussen, is niet meer dan een evidentie."

Bussen leefbaar houden

Het busgebruik in Brugge is sinds begin jaren 90 bijna verzesvoudigd en het is niet de bedoeling dat de mensen op termijn echt last zouden krijgen van teveel storende bussen. Vansdaar dat we samen met De Lijn in de komende jaren stapsgewijs de bussen in Brugge willen vervangen door milieuvriendelijke en geluidsarmere hybride bussen, zegt Kathleen Van Brempt.

Technologie

In de hybride bus draait de dieselmotor de hele tijd tegen een laag toerental, en haalt de bus het extra vermogen voor het starten uit de energie die bij het remmen door een electromotor werd gerecupereerd. Zo wordt tussen de 20 en 30 procent energie bespaard en vooral in de binnenstad is de besparing grote. Ook in de verenigde staten bestaat grote belangstelling voor het systeem: dezelfde bussen gaan misschien binnenkort ook rijden voor het Witte Huis, want ondermeer Washington overweegt de Vlaamse hybride bussen van Vanhool te bestellen.

(FN-Op Locatie)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Milieu    Politiek    sp.a    Patrick Moenaert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag