Nieuws uit de Brugse regio

Brugge scherpt band met verwante Brückelingen aan


Audio Reportage

Brugge scherpt band met verwante Brückelingen aan
Brugge, woensdag 22/4/2009. Brugs toerismeschepen Jean-Marie Bogaert (N-VA) wil de historische banden met de regio tussen Maagdenburg en Berlijn terug aanscherpen. In 1159 trokken veel boeren uit de Brugse regio naar de streek in Oostelijk Duitsland, waar ze het economisch beter zouden hebben. Die trek van destijds, komen een groep Duitsers vanaf 2 mei overdoen. Met Titaner paarden en tien in Polen historisch herbouwde huifwagens, zullen ze dan vanuit Brugge gedurende twee maanden de trektocht van 850 jaar geleden overdoen: vanuit Brugge naar Brück in de Fläming, jawel: Brugge in de Vlamingstreek. even ten oosten van Berlijn. Sinds enkele jaren, na het verdwijenen van het communistische regime, zijn de bewoners van het gebied zich meer bewust geworden van hun Vlaamse afkomst en ook de deelstaatregeringen promoten meer en meer het gebied. Er is een plaatselijke organisatie ontstaan die zich inzet voor uitwisseling en projecten met Vlaanderen.

Nog steeds Bruggelingen

De koudbloedpaarden daar, de 'Titanen' hebben volgens DNA onderzoek nog steeds 80% historisch bloed van het Belgische trekpaard in hun aderen. De mensen spreken daar nog altijd een op Brugs lijkende variant van het Duits en ze eten er wafels... Het zijn 850 jaar later nog steeds een beetje Bruggelingen en dat zal aan het einde van de trektocht op 27 juni in het plaatsje Brück in de deelstaat Brandenburg uitgebreid in de kijker worden gezet.

Feest in Brugge

De karavaan zal, net voor de toch start, in Manège De Blauwe Zaal in Sint-Kruis de laatste voorbereidselen treffen, en dan onder politiebegeleiding in Brugge op het stadhuis worden ontvangen, alvorens de trektocht naar het 'nieuwe Brugge' aan te vatten. In Brugge zal op 2 mei ook een aantal stands op de Burg herinneren aan de historische banden tussen deze Duitsers die, mede door de jarenlange deling van Duitsland, al geruime tijd van hun land van oorsprong afgesneden waren.

(FN-Op Locatie)

Meer over Politiek    N-VA    Sint-Kruis    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag