Cultuur en evenementen

Ignace Michiels wint prijs van Stedelijke Culturele Raad


Audio Reportage

Ignace Michiels wint prijs van Stedelijke Culturele Raad
Brugge, dinsdag 21/4/2009. Vanavond heeft de Brugse Stedelijke Culturele Raad (S.C.R.) aan kathedraalorganist Ignace Michiels de "Prijs van de S.C.R. 2008" toegekend.

Michiels studeerde orgel, piano en klavecimbel aan het conservatorium van zijn geboortestad Brugge. In 1986 werd hij laureaat aan het Lemmensinstituut te Leuven. Bij Odile Pierre aan het Conservatoire National de Paris, haalde hij de Prix d' Excellence. Aan het Koninklijk Conservatorium te Gent behaalde hij het Hoger Diploma voor orgel.

Ignace Michiels is leraar aan het Brugs Conservatorium en doceert eveneens orgel aan het Koninklijk Conservatorium Gent en was van 1990 tot 2005 de dirigent van het Brugs oratoriumkoor Cantores, waarmee hij verscheidene werken van meesters uitvoerde, hij beŽindigde sinds een paar jaar de samenwerking.

In het jaar 2001 richtte hij samen met zijn Duitse collega GabriŽl Dessauer het Regerchor International op. Deze formatie bestaat uit Vlaamse en Duitse koristen.

Sinds 1991 is hij titularis-organist van de Sint-Salvatorskathedraal te Brugge en de organisator van de Kathedraalconcerten. Met die concerten mixt hij klassiek klankkleuren van het instrument in combinatie met andere instrumenten.

Zijn repertoire omvat onder andere het orgeloeuvre van Bach, Franck, Mendelssohn en Duprť, de symfonieŽn van Widor en Vierne, de orgelsonates van Guilmant en Rheinberger.

Als organist concerteert hij zowel solistisch als met orkest of koor in kerken, kathedralen of concertzalen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika. Daarnaast is hij af en toe gastprofessor aan diverse instituten en op masterclasses.

Naast een aantal eigen producties maakte hij opnamen voor Klara en verleende hij zijn medewerking aan diverse producties.

De Prijs van de SCR voor het jaar 2008 was voorbehouden voor een persoon die zich gedurende zijn voorbije carriŤre verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel vlak of die in de loop van het voorbije jaar 2008 een uitzonderlijke culturele prestatie heeft geleverd. Volgend jaar is de Prijs voorbehouden voor een verdienstelijke vereniging.

Er waren 7 kandidaturen ingediend: poppenmaker en -speler Marc Beuten, sichtervoorzitter Wim Dauwe van toneelkring Werkgroep 66', stoetenbouwer en regisseur Etienne Mommerency, kalligraaf Brody Neuenschwander, dr Robert Pannier als auteur van historisch werk over Montanus, de voorzitter van de Brugse Jeugdraad Roeland Van Den Driessche en de uiteindelijke winnaar kathedraalorganist Ignace Michiels.

Aan de prijs is, naast een geldprijs van Ä 600 een kunstwerk verbonden. Het schilderij, getiteld "Baigneuse", werd gemaakt door de Brugse maar in Parijs werkende kunstenares Annick Barbez.

(FN-Meegedeeld-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag