Nieuws uit de Brugse regio

Europese onderwijsconferentie in Brugge


Brugge, zaterdag 15/11/2003. Al zeven jaar organiseert de Stichting Ryckevelde in Brugge een 'Comenius contactseminarie'. In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap brengt Ryckevelde daarbij leerkrachten uit verschillende landen samen. Het is de bedoeling dat zij nadien internationale projecten opstarten met hun leerlingen. Dit jaar vindt de conferentie van 19 tot 22 november plaats. Maar liefst twaalf landen sturen leerkrachten naar Brugge.

Nooit eerder beantwoordden zo veel landen de oproep om leerkrachten af te vaardigen. Ze komen uit Polen, SloveniŽ, Slowakije, Denemarken, Noorwegen, Finland, ItaliŽ, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Ierland en Vlaanderen. Wellicht is dat nog een gevolg van 'Brugge 2002'. Ryckevelde koos voor het thema 'Kleurrijk Europa', over intercultureel onderwijs. Voor het eerst vindt het seminarie niet meer in het Centrum Ryckevelde zelf plaats, maar volledig in de Brugse binnenstad. Uit het Brugse zelf doen Luc Musschoot van de Gemeentelijke Basisschool Damme, Karel Scherpereel van De Zonnetuin uit Brugge en JoŽl Boussemaere van de Gemeentelijke Basisschool Zuienkerke mee.

De zestig deelnemers worden op woensdagavond 19 november in het Provinciaal Hof op de Brugse Markt verwelkomd. Sonja Vancraeymeersch van de Vlaamse Gemeenschap opent de conferentie. Nadien is er een optreden van de folkgroep 'Stukken en Brokken' en een uitgebreide drink.

Op donderdag verzamelen de deelnemers in het Hof van Watervliet. Daar krijgen ze van Ryckevelde uitleg over het Comeniusprogramma. Het is immers de bedoeling dat de scholen per drie of vier 'clusters' vormen, die gedurende drie jaar structureel grensoverschrijdend samenwerken. Daarvoor krijgen de scholen van het Europese subsidieprogramma 'Comenius' ruime toelagen. Een school uit Oostende en uit Eeklo, die al aan de slag zijn, maken alles concreet.

De workshops van de donderdagmiddag staan volledig in het teken van het conferentiethema. Er is keuze tussen Afrikaans dansen, educatieve spelen over multicultureel samenleven en een workshop knutselen bij kinderatelier 'CitroenCitroen' op het Ganzenplein.

De vrijdag is er in het Hof van Watervliet een 'scholenbeurs'. Elke aanwezige school stelt er zichzelf met een stand voor. De bijhorende nationale dranken en versnaperingen moeten het contact vergemakkelijken. In de namiddag is er een gidsbeurt door Brugge en 's avonds een koud buffet in het Bargehuis aan de Katelijnepoort. Iedere deelnemer heeft een gedicht of tekst ingestuurd rond het thema 'kinderen'. Al die teksten zijn door Ryckevelde gebundeld en worden na het buffet aan de deelnemers aangeboden. Tijdens de koude schotel zullen verschillende leerkrachten hun tekst voorlezen of een typisch lied aan de groep aanleren.

De zaterdag presenteren de gevormde groepjes hun projectideeŽn aan elkaar. Ze krijgen feedback van het Ryckevelde-team en er wordt ze een aantal suggesties voor verbetering van hun potentieel project meegegeven.

(FN-Meegedeeld)
Meer over Joel Boussemaere    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag