Nieuws uit de Brugse regio

Brugge wordt nog meer een internaatsstad


Audio Reportage

Brugge wordt nog meer een internaatsstad
Brugge, dinsdag 31/3/2009. Het Sint-Leocollege uit Brugge hoopt nog tegen 1 september haar dossier rond te krijgen om vanaf dan 40 extra internaatsplaatsen te kunnen aanbieden in de onmiddellijke nabijheid van de school. "De school moet nu met een wachtlijst werken om de vraag af te stemmen op het te kleine aanbod", zegt internaatsverantwoordelijke Jan Houttekier. "In heel Vlaanderen neemt het aantal leerlingen dat op internaat zit jaarlijks toe. Een paar jaar geleden zijn wij ook gestart met het bieden van internaatmogelijkheden voor kinderen uit de lagere school. Die jongere kinderen kunnen we niet zomaar onder brengen met de scholieren van de middelbare school, als was het maar omwille van het aantal uren rust die ze nodig hebben. Nu wordt hun nachtrust vaak verstoord door oudere studenten die pas later gaan slapen. Vandaar dat we gebruik gemaakt hebben van de nieuwe subsidiŽringsmogelijkheid, om uit breiden naar de locatie van het Engels Klooster. Op 300 passen van de school kunnen we de jongste kinderen -dat zijn er momenteel een 25 tal- opvangen."

Voorbereiden op kot

De nieuwe locatie heeft echter nog een belangrijke andere troef. Eťn vleugel van het gebouw, met een capaciteit voor 15 leerlingen, is volledig afgescheiden van de rest van de locatie, en biedt de mogelijkheid voor een uniek project, waarover nu luidop wordt nagedacht: voor een 15-tal 6e jaars zou daar een voorbereiding op het latere kotleven worden opgebouwd, waarbij de leerlingen van de relatieve vrijheid van de locatie net buiten de school zouden kunnen proeven, met een wat minder strakke begeleiding: een soort pedagogische voorbereiding op het kot. Volgens Jan Houttekier moet nog verder worden gewerkt aan de toelatingsmodaliteten en leefregels voor dat project, waar 15 scholieren in zouden kunnen stappen.

Brugge recordhouder

Een en ander betekent meteen ook dat Brugge nog meer de Vlaamse recordhouder worde inzake internaten: met ruim 2000 studenten op internaat, zit 1 op 4 Vlaamse internaatstudenten in Brugge.

(FN-Eigen Berichtgeving)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag