Nieuws uit de Brugse regio

West-Vlaams kleinvee bedreigd?


Audio Reportage

West-Vlaams kleinvee bedreigd?
Brugge, maandag 30/3/2009. "Het fokken en in stand houden van met uitsterven bedreigde neerhofdieren wordt steeds moeilijker moeilijker in onze regio." Dat stelt Jan Vanhooren, de kersverse voorzitter van de Angora Kleinveeclub vast. "Het steeds grotere plaatsgebrek binnen bebouwde zones, geluidsoverlast, mest-stockeringregels, het groeiende tijdsgebrek, maar ook natuurlijke bedreigingen zoals de vossenplaag zorgen voor een zekere stagnering in de Vlaamse neetrhofdierenbeleving." Vanhooren kijkt dan ook een beetje jaloers naar Nederland, wer deze problemen klaarblijkelijk beter worden aangepakt.

Vereniging zoekt verjonging

De Angora Kleinveeclub-Brugge, die onlangs nog haar 70 ste verjaardag vierde, met de organisatie van ondermeer de Europese Zijdehoenwedstrijd en de jaarlijkse tentoonstelling in de Brugse Beurshalle, heeft belangrijke wijzigingen in de werking van de vereniging aangekondigd.

Rik Vanhooren neemt zoals al eerder bekend was, afscheid als voorzitter van de vereniging en draagt dat voorzitterschap over aan zijn broer Jan, die een verjonging wil doorvoeren binnen de vereniging.

Festival verhuist

De nieuwe wind in de zeilen van de vereiging heeft ecjhter nog meer te maken met de locatie van het jaar na jaar groeiende Neerhofdierenfestival, dat steevast in de Beurshalle doorging. Mede omwille van de toenemende parkeerperikelen rond dat gebouw, zal het festival voortaan doorgaan in de polyvalente zaal van het Sint-Lodewijkscollege, in de Magdalenastraat: iets minder groot, maar mer een omvangrijke gratis parking voor alle deelnemers en bezoekers, want ook de speelplaatsen van de school zullen tijdens de herfstvakantie honderden auto's kunnen toelaten. Dit jaar pakt de vereniging uit met de viering van de 200ste verjaardag van Darwing, grondlegger van de evolutie-theorie, als thema voor het neerhofdierenfestival.


(FN-EC-Op Locatie)
Meer op www.angora-vzw.be
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag