Cultuur en evenementen

deFilharmonie in extra groot formaat brengt Tejas n Le Sacre


Audio Reportage


Brugge, zaterdag 28/3/2009. De wereldcreatie van Tejas was infeite vrijdag in de Singel in Antwerpen, maar als we componist Wim Henderickx (1962) mogen geloven was de uitvoering van zaterdag in Brugge nog beter. Henderickx en Jaap van Zweden, de dirigent van een voor de gelegenheid 109 leden tellende "deFilharmonie" werden een drietal maal door het publiek teruggeroepen wat uiteindelijk resulteerde in een staande ovatie. De registratie door Klara was in de programmabrochure van het Concertgebouw niet opgenomen, maar volgens velen in het publiek had ze daarin aan hoofrol verdiend.

De componist heeft geprobeerd om de klank van het universum weer te geven of beter gezegd zoals de componist denkt dat het zou kunnen zijn. Veel indrukken die hij had opgedaan tijdens een reis door Azi, werden samengebundeld in een monumentaal stuk, waarin de componist zijn voorliefde voor slagwerkniet onder stoelen of banken stak: de rol van de slagwerkpartij was van een zelden geziene omvang.

Na de pauze werd Le Sacre du Printemps van Igor Strawinsky op een verbluffende manier uitgevoerd. We hoorden een paar effecten die Henderickx had overgenomen in zijn Tejas, maar Henderickx is duidelijk ook een Stravinsky-aficionado, zo bleek ook uit het gesprek achteraf, in de zetels van het Putje.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag