Cultuur en evenementen

18de eeuwse wijsheid Händel pakt Concertgebouw


Audio Reportage


Brugge, zaterdag 28/3/2009. Vrijdagavond stond Händel voor de voorlaatste keer in het Concertgebouw, zij het dan wel niet persoonlijk, maar in de gedaante van La Risonanza o.l.v. Fabio Bonizzoni. Hij werd geruggensteund door 4 prachtige zangers die elk een rol vertolkten in de cantate uit 1707.

Ignace Bossuyt had het over "een indringende muzikale reflectie over de vergankelijkheid". Of het nu zijn woorden zijn of van de tekstschrijver van de cantate, kardinaal Pamphili, het zet de mensen met hun neus voor de harde feiten: schoonheid is vergankelijk: "Il trionfo del tempo e del disinganno".

Vier allegorische figuren nemen het met elkaar op: Tijd en Verlichting pogen Schoonheid te redden van Plezier. Met andere woorden: naarmate de tijd vordert, verdwijnt de schoonheid en zegeviert de Verlichting, de waarheid.

Nuria Rial, Yetzebel Arias Fernandez, Elena Biscuola en Makato Sakurada waren de zangers van dienst. Rial en Fernandez stonden volgens ons op een hoger trapje dan de beide anderen, maar ze vulden elkaar verbluffend aan. Rial vertelde ons achteraf ongedwongen dat ze graag in Vlaanderen zingt. Het Vlaamse publiek vindt ze zeer hoogstaand en warmhartig.

La Risonanza is niet aan zijn proefstuk toe met Händel en zeker niet in Brugge. Fabio Bonizonni verblufte met zijn ensemble Brugge reeds tijdens Musica Antiqua met Händelcantates en het was reeds de tweede maal dat hij te gast was op het Händel festival in het Concertgebouw.

Bart Moeyaert, Bruggeling, Händelfanaat, voormalig Antwerps stadsdichter en druk met taal wilde "de overwinning van de tijd" persé in het Brugse Concertgebouw meemaken en hij vertelde ons, wat de voorstelling voor hem betekende: daar waar Bach telkens naar boven kijkt, blijft Händel meestal met zijn voeten op de grond staan.

(Patrick Pieters-Op Locatie)

Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag