Nieuws uit de Brugse regio

Koning Boudewijn voor 125.000 euro verkocht aan Turkse sloper


Audio Reportage

Koning Boudewijn voor 125.000 euro verkocht aan Turkse sloper
Zeebrugge, zaterdag 28/3/2009. De gewezen car-ferry van de Oostende-Dover lijn, mv "Roi Baudouin", tegenwoordig bekend als de "Georgios Express" van de Griekse rederij Ventouris Sea Lines, is onderweg naar een Turkse sloperij, die het voormalige vlaggeschip van de RMT voor 125.000 euro heeft opgekocht. Dat is in scheepvaartkringen vernomen.

Erfgoed verloren

Klaarblijkelijk hebben pogingen om het schip aan ons land te verkopen niets opgeleverd. Het gaat nochtans om een belangrijk stuk Belgisch scheepvaarterfgoed. De mv "Roi Baudouin" werd in 1965 gebouwd bij Cockerill yards in Hoboken en is nog steeds drijvende, maar de Griekse eigenaars hebben het prachtige schip aan een sloper verkocht, wegens commercieel niet meer rendabel. Het vaartuig is eergisteren vanuit Piraeus in Griekenland naar de Aliaga scheepssloperij vertrokken.

Verschillende Oostendse reders, waaronder Willy Versluys vinden het "doodzonde" dat dit erfgoedstuk verloren zou gaan, en dat het vaartuig eigenlijk een hoofdrol zou moeten spelen, in een maritiem museum of een museum over de beroemde RMT Oostende-Dover lijn: "dit schip is het symbool van 150 jaar Oostend-Dover".

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer over Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag