Economie

Oplichters blijven naam dienst 100 en Brandweer misbruiken


Audio Reportage

Oplichters blijven naam dienst 100 en Brandweer misbruiken
Brugge, dinsdag 17/3/2009. De groep oplichters, die nu reeds een paar maanden de naam van de dienst 100 en de Brandweer misbruiken, blijft actief in de Brugse regio. Dat blijkt uit een opeenvolgende reeks oplichtingszaken, waarin zelfstandigen opgebeld door een "vzw ambulanciers van de 100".

"Deze vereniging biedt een EHBO-pakketje aan voor ongeveer 150 euro. De opbrengst daarvan zou volgens de oplichters bedoeld zijn om de opleiding van vrijwillige ambulanciers en brandweermannen te bekostigen, maar daar is niets van aan," zegt het stadsbestuur, dat aan de politie heeft gevraagd de zaak uit te zoeken. De resultaten van dat onderzoek zijn nog niet bekend.

De Stad Brugge publiceerde een maand geleden al een persbericht waarin duidelijk werd gemaakt dat Brugge de opleidingen betaalt en dat de dienst 100 en de brandweer geen enkele overeenkomst hebben met de firma in kwestie. Ze vroeg daarin handelaars die een dergelijk telefoontje krijgen het aanbod te weigeren. Dat heeft de oplichters echter allerminst opgeschrikt en ze blijven doorgaan.

Gisteren 16 maart bijvoorbeeld, kreeg ook Bistro het Pakhuis uit Zeebrugge "een hele mooie uitleg te horen aan de telefoon", zegt Patrick Derudder. "Ik heb het bewuste pakket vandaag ook al ontvangen met een rekening van 150 euro te storten binnen de 8 dagen. Dat ga ik uiteraard niet doen, omdat ik nu wel door heb wat er aan de hand is, mede dank zij de berichtgeving van de Stadsomroep op het Internet."

Waarom kan dit?

Klaarblijkelijk gebeurt er te weinig om de oplichters aan te pakken. "Anders zou dat al lang gebeurd zijn. Hun rekeningnummer is bekend, ze hebben naam en adres, dat kan toch zo moeilijk niet zijn," zegt de gedupeerde Zeebrugse ondernemer.

Bij UNIZO, waar 10 dagen geleden nog werd gewaarschuwd voor nieuwe golf van ondernemersoplichting, zijn de feiten ook bekend. "Wij hebben weet van een 250-tal gelijkaardige zaken dit jaar," zegt UNIZO regiodirecteur Frederik Serruys.

Het blijft dus in elk geval oppassen geblazen voor ondernemers: oplichters hebben zeer snel zeer veel centen verdiend.

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Zeebrugge    Politie en Gerecht    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag