Opinie

Jean Valjean bestaat nog steeds


Brugge, woensdag 4/3/2009. Een van de bezetters van het Brugse Lappersfortbos, bekend onder de naam 'Ollie', is door de politierechtbank van Brugge veroordeeld tot 28 extra dagen voorlopige hechtenis omdat hij voedsel zou hebben 'gestolen' uit de afvalcontainers van een Delhaize.

Nochtans bestaan in de rechtspraak termen als 'res derelicta' voor verlaten of weggeworpen zaken waar de eigenaar dus duidelijk afstand van gedaan heeft; en 'res nullius' die door de eigenaar als waardeloos zijn beschouwd.

Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat de rechtbank een knuppel heeft gezocht om daarmee een ongewenste hond te slaan. De bezetting van het Lappersfortbos is een doorn in het oog van het Brugse stadsbestuur en alle middelen lijken goed om deze jonge, misschien al te na´eve idealisten te intimideren.
Naar mijn mening is dit een schandelijk voorbeeld van machtsmisbruik. Naar de argumenten van de verdediging werd niet eens geluisterd: 'Barbertje moest hangen.'

Deze intimidatie doet onwillekeurig denken aan de zaak Anja Hermans: in beide gevallen gedraagt het gerecht zich als de waakhond van de gevestigde machten, iedere contestatie moet ongeacht de respectabiliteit van de intenties in de kiem worden gesmoord.

En dan maar klagen over de achterstand bij onze rechtbanken in de behandeling van zaken die het veiligheidsgevoel en het rechtvaardigheidsgevoel van de burger wÚl aantasten.

Deze veroordeling bewijst dat sommige rechters denken dat zij nog altijd leven in de tijd van 'Les MisÚrables' toen het stelen van een brood voldoende was om iemand voor jaren naar een strafkamp te sturen. Blijkbaar beseffen dergelijke rechters in hun wereldvreemdheid of partijdigheid niet dat de waardigheid van hun beroep ook wordt aangetast door absurde veroordelingen.

Staf De Wilde, Lappersfort Poets Society, De Haan 4 maart 2009
Opinies gepubliceerd in deze rubriek zijn de verantwoordelijkheid van de auteur en verwoorden niet noodzakelijkerwijs de opinie van de redactie.

Meer over Actie    Opinie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag