Cultuur en evenementen

Eersteklasconcerten: 700 7-jarigen in het Rode Gebouw

Op de agenda voor Bruggedinsdag, 3/3/2009:

Audio Reportage


Brugge, dinsdag 3/3/2009. Gedurende 2 dagen zijn eersteklassertjes van over de provincie ingeleid in muziek- en geluidsbeleving. Doorheen 3 workshops en 3 concerten zijn de groten van morgen wegwijs gemaakt in het zich eigen maken van geluidsindrukken die later kunnen omgezet worden in muziek.

Net zoals taal- en gevoelsbeleving niet vroeg genoeg kunnen beginnen, geldt dat ook voor muziekbeleving. De publiciteit van Klara via de VRT televisie de voorbije dagen klopt: kinderen, welke hun sociale achtergrond ook is, worden dagelijks met muziek en geluid bestookt. De workshops in het Concertgebouw, die een aantal miniconcertjes voorafgingen, wilden de kinderen bewust maken van geluidsproductie en hen zelf iets laten voortbrengen. Daarbij werden ze gemotiveerd en begeleid door instructeurs van Musica, een organisatie uit Neerpelt die zichzelf onder meer beschrijft als 'impulscentrum voor muziek'. Zonder het zelf te beseffen, zaten de kinderen anderhalf uur in een cultuurbad, waar ze zeker herinneringen zullen aan overhouden. Anderhalf uur zal in het cultuurleven van een kind geen stormen veroorzaken, maar de zee bestaat ook uit kleine druppeltjes, die samen één gigantische plas maken waar niemand omheen kan.

Er werd muziek gespeeld van Steve Reich, Wim Henderickx en Stefan Prins, drie nog levende componisten, wiens muziek door een aantal mensen a priori niet wordt aanvaard, omdat ze hedendaags zijn en hun muziek zeker niet melodieus genoeg is. Maar door hun manier van werken wilde Musica laten aanvoelen dat hedendaagse muziek niets anders is dan bewerkingen van klankimpressies. Als iedereen het beschrijvende van de muziek een beetje achterwege zou laten, zou hedendaagse muziek meer aanvaard kunnen worden door een breder publiek.

(Patrick Pieters-Op Locatie)

Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag