Nieuws uit de Brugse regio

Cinema Novo 2009: meer films met minder centen


Audio Reportage

Cinema Novo 2009: meer films met minder centen
Brugge, woensdag 18/2/2009. In de 26ste editie brengt Cinema Novo Festival dit jaar, van 12 tot en met 22 maart, maar liefst 70 films! Het wordt dit jaar dus nůg moeilijker gemaakt om te kiezen, alhoewel Georges Micholt meteen aangeeft dat dat niet echt de bedoeling was: "normaal wuiven heel wat distributeurs onze aanvragen weg. We vragen veel meer films aan dan we kunnen tonen en reken op die uitval, maar dit jaar kregen we van alle distributeurs een positief antwoord en om niemand te moeten teleur stellen, moeten we ze allemaal wel tonen. Het is puzzelen geweest!"

Japan centraal

Japan is het land in focus, met filmklassiekers uit de zevetiger en tachtiger jaren, maar vooral ook met nagelnieuwe producties. Het gaat vaak om eigenzinnige en voor ons ook wel bevreemdende maar daarom zeker niet mýinder te genieten filmparels.

Ook heel wat Latijns-Amerikaanse producties en opvallen minder Afrikaanse films, wellicht omwille van het gebrek aan financiŽle en materiŽle middelen voor filmmakers in het Zwazrte continent. AziŽ is echter ruimschoots veretegenwoordigd met soms provocerende, vaak vernieuwende maar ook klassieke film, met duidelijke links naar de maatschappelijke werkelijkheid en haar (r)evolutie.

De opening en het slot van het festival zitten in het Concertgebouw en de andere voorstellingen van het stadsfestival worden getoond in de zalen van LumiŤre en Liberty.

Fortis

Ook Cinema Novo heeft dit jaar te kampen met afhakende sponsors en ook de Federale Overheidsdienst voor Ontwikkelingssamenwerking reduceerde als hoofdsubsidiŽnt haar budget fors. "Door een personeelsreductie , minder promotievoering en minder gasten en meer vrijwillgerswerk, blijft het Brugse Festival echter op de kaart staan.

(FN-Op Locatie)
Meer over Concert    Film    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag