Nieuws uit de Brugse regio

Van Rompuy: de politiek is een kruisweg


Audio Reportage

Van Rompuy: de politiek is een kruisweg
Brugge, donderdag 12/2/2009. Premier Herman Van Rompuy heeft vanavond, met een passende toespraak, de tentoonstelling van de "Kruisweg van de Stilte" ingeleid in de Sint-salvatorskathedraal. Van Rompuy schreef, nog voor hij premier werd, een begeleidente tekst bij de "Judaskus" uit de kruisweg, voor het begeleidende boek dat het Davidsfonds uitgeeft, ter gelegenheid van de tentoonstelling van het kunstwerk.

"Ik heb het vanavond in het parlement nog gezegd aan een aantal collega's: ik begin langzaam maar zeker te weten wat dat is, een kruisweg," zei Van Rompuy achteraf. "Ook de Judaskus kennen we in Brussel, maar dat is niet alleen in de politiek, dat is eigenlijk in het ganse leven zo..." relativeerde de Premier.

Kruisweg van de Stilte

Armand Demeulemeester (1928-2002) schilderde de "Kruisweg van de Stilte" in de jaren 1978 en 1979. Het was zijn eerste grote cyclus. Het werd een moeizaam scheppingsproces van twaalf grote scènes. Kenners zeggen dat dit werk een kantelmoment in zijn oeuvre betekende.

Dit majestueus kunstwerk in twaalf delen is voor het eerst integraal toegankelijk voor het brede publiek. Gedurende dertig jaar bleef het binnen de veilige muren van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren. Naar aanleiding van de verbouwing van die abdij krijgt het brede publiek de gelegenheid om de stille schoonheid van dit expressionistisch meesterwerk te ontdekken in de kathedraal van Brugge. Nadien trekt de kruisweg tot eind 2011 nog naar Laken, Ieper, Gent, Leuven, Antwerpen en Hasselt.

(FN-Op Locatie)
Meer over Literatuur    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag