Nieuws uit de Brugse regio

Wordt de Jamia Islamia moskee in de Romestraat erkend?


Audio Reportage


Oostende, woensdag 28/1/2009. "De Jamia Islamia moskee in de Romestraat in Oostende mag, net als 16 andere Islamitische gebedshuizen die een aanvraag deden, geen erkenning krijgen van de Vlaamse regering." Dat vindt Vlaams Belang.

Minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open VLD) is een tweede erkenningsronde begonnen voor moskeeŽn in Vlaanderen. Eťn van de 17 kandidaten is de Jamia Islamia moskee in de Romestraat in Oostende.

Vlaams volksvertegenwoordiger Wim Van Dijck (VB) is tegen de erkenning van de 17 extra moskeeŽn. Het betreft vijf moskeeŽn in Limburg, vijf in Antwerpen, drie in Oost-Vlaanderen, drie in West-Vlaanderen en ťťn in Vlaams Brabant. Keulen zond deze 17 erkenningsdossiers inmiddels door naar de gemeenten en de provincies die hun advies moeten afleveren.

Eind 2007 werden de eerste zeven moskeeŽn erkend door de Vlaamse overheid, waarna zij nu gefinancierd kunnen worden door de provincies, recht hebben op Vlaamse subsidies voor hun verbouwingen en op bezoldiging van hun imam. Bij ťťn moskee (De Antwerpse El Mouslimin-moskee) zit de erkenningsprocedure vast omdat een positief advies van de staatsveiligheid uitblijft.

Vlaams Belang kant zich tegen de erkenning van (nieuwe) moskeeŽn. "Het enige resultaat van de erkenning van de islam en de bijkomende subsidiŽring is de creatie van een aparte islamitische zuil, die zich afschermt van de Vlaamse samenleving," zegt Van Dijck.

(FN-Meegedeeld-VB)
Meer over Politiek    Vlaams Belang    Open VLD    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag