Economie

Verkeersellende is domper op kerstdrukte


Audio Reportage

Verkeersellende is domper op kerstdrukte
Brugge, maandag 22/12/2008. "Ondanks de gigantische drukte in de Brugse Binnenstad, lagen de bestedingen in de winkelstraten een stuk lager dan vorig jaar." Dat zegt UNIZO regiodirecteur Frederik Serruys op basis van een analyse van de resultaten van de tweede eindejaars- koopzondag gisteren.

Verkeersellende

Het is zeer druk geweest in Brugge, op de middag waren bijna alle parkings, inclusief de stationsparking volzet. Dit zorgde voor enorme files bij het binnenkomen van Brugge, op alle invalswegen. Ook in de winkelstraten was het al snel heel druk. Toch konden de meeste winkeliers de drukte aan. Het consumptiegedrag lag toch een stuk anders dan vorige jaar. 's Avonds was het opnieuw verkeersellende om Brugge buiten te komen. UNIZO pleit nogmaals voor een betere en éénduidige bewegwijzering in en rond Brugge.

Gematigd tevreden

De Brugse zelfstandige handelaars zijn over het algemeen tevreden. Ook in andere grote steden was het over de koppen lopen en was het zeer druk. Toch hopen de Brugse handelaars de komende week nog echt goede zaken te doen en zo een minder goed najaar toch positief te kunnen afsluiten. Er is niet echt sprake van een terugval in de verkoop maar er wordt langer rondgekeken, is voorzichtiger in de uitgaven en kiest voor nuttige of meerdere goedkopere cadeautjes in plaats van de duurdere stukken. De meeste zelfstandige kledingwinkels verwachten ook nog veel mensen bij de start van de solden begin januari om de duurdere stukken te verkopen.

Verkeersvrij

In Brugge was de Steenstraat opnieuw verkeersvrij gemaakt en dat was nodig. Er werden over het algemeen iets meer maar goedkopere cadeautjes gekocht. Zaken die daarop inspelen door, naast het gebruikelijke assortiment, goedkopere accessoires en toebehoren te verkopen, doen extra goede zaken. Juweliers en horlogiers merken dan weer meer aarzeling dan vorig jaar bij potentiële kopers.

In de regio

Handelszaken in kleinere kustgemeenten spreken van een omzetdaling. Dat is volgens hen te wijten aan de reclame die de grotere steden en de nieuwe koopcentra maken voor de koopzondagen. Ook de hotels spreken over een lagere bezetting en minder volk voor de kerstvakantie.

(FN-Meegedeeld-UNIZO)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag