Economie

Begin 2009 wordt moeilijk voor jobzoekers


Nationaal, dinsdag 9/12/2008. Begin 2009 wordt een moeilijk voor jobzoekers. Dat blijkt uit de "Manpower Barometer voor de tewerkstellings- vooruitzichten". De Belgische werkgevers zullen hun rekruteringstempo vetragen in het 1e kwartaal van 2009. BelgiŽ is niet uniek want in 30 van de 33 landen waar de enquÍte gehouden werd, gaan de rekruteringsintenties voor het komende kwartaal achteruit in vergelijking met het vorige kwartaal.

Toch nog optimistisch?

Met een Nettotwerkstellingsprognose van +6% zijn de Belgische werkgevers echter wel optimistischer dan het merendeel van hun Europese collega's. In tegenstelling tot BelgiŽ, zijn de tewerkstellingsvooruitzichten negatief in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en ItaliŽ. De tewerkstellingsprognose voor het 1e kwartaal van 2009 in ons land blijft echter positief. 10% van de ondernemers is van plan om voor nieuwe jobs te zorgen terwijl maar 3% verwacht personeel te ontslaan. In Vlaanderen voorspellen 9 op de 10 werkgevers geen verandering in hun personeelsbestand.

Meer werk in de bouw

Vooral de werkgevers uit de sector Bouwnijverheid (+11%) zijn zelfs optimistischer dan in dezelfde periode vorig jaar. De financiŽle instellingen, verzekeringen, vastgoed en diensten aan bedrijven en Industrie, Groot-en kleinhandel, Openbare diensten, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke en Horeca zijn minder optimistisch. De sector Transport, logistiek en communicatie (+1%) is het meest pessimistisch.

"Ondanks de minder gunstige economie blijven er heel wat vacatures moeilijk in te vullen. Dit komt door het aanhoudend tekort op de arbeidsmarkt, zowel voor technische als commerciŽle profielen, als voor meertalig personeel," zegt Philippe Lacroix, Managing Director van Manpower BelgiŽ.

De Manpower Barometer peilt elk kwartaal naar de rekruteringsintenties van 71.000 werkgevers uit heel de wereld.

(FN-Meegedeeld-Belga Media Support)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Tewerkstelling    Horeca    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag