Cultuur en evenementen

December Dance van start in het Concertgebouw


Audio Reportage


Brugge, zaterdag 6/12/2008. Teruggaan naar de oervormen van het leven: zo zou de voorstelling van de Canadese Compagnie Marie Chouinard, vrijdagavond in het Brugse Concertgebouw kunnen omschreven worden. Er werden 2 choreografieën op toppers uit de muziekwereld gedanst, refererend naar de oorspronkelijke choreografie van Njinsky uit 1912: Prélude à l'après midi d'un faune op muziek van Claude Debussy. Le Sacre du Printemps op muziek van Stravinsky, was een herneming van de choreografie van Chouinard die, niettegenstaande ze reeds 25 jaar bestaat, heel modern overkwam. Bewegingen teruggaand naar de oervormen van elk levend wezen stonden hier centraal.

Spelen met licht en het bewegend lichaam werden hier op een verbluffende manier op scène gebracht. Waarschijnlijk zullen de mogelijkheden van licht vandaag de dag uitgebreider zijn dan 25 jaar geleden wat de voorstelling van vrijdag een meer hedendaags karakter zal gegeven hebben.

De muziek van Stravinsky kon nog krachtiger worden versterkt. Op de laatste rij helemaal bovenaan had je een heel mooi totaalbeeld van de scene, maar de klank was daar niet optimaal. Was dat te wijten aan die laatste rij of was het overal zo? Waarschijnlijk zullen mensen op de parterre het ideale geluid gehoord hebben, maar het ideale beeld zag je waarschijnlijk wel op die allerlaatste rij.

De dansvoorstelling werd ingeleid door Guy Cools, Vlaming, dansdramaturg en uitgeweken naar Canada. Zaterdagmiddag hadden we met hem een gesprekje dat verder ging dan dans alleen. Zo vertelde hij ook dat je niet echt een 'kenner' hoeft te zijn als de voorstelling voor zch spreekt. Daaruit verstonden wij dat er soms te veel en onnodig wind verkocht wordt over kunst. Als iets je aanspreekt is het geslaagd. Belgische danskunstenaars hebben een wereldwijde sterke reputatie. Dat bewijzen velen, die jammer genoeg alleen elders in de wereld naam blijken te kunnen maken.

(Patrick Pieters-Eigen Berichtgeving)

Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag