Economie

KopieŽn van muziekpartituren voor onderwijs bijna OK


Audio Reportage


Nationaal, dinsdag 2/12/2008. De kamercommissie Bedrijfsleven heeft vandaag een voorstel van minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne (Open-VLD) goedgekeurd, om muziekscholen niet langer te verplichten om auteursrechtelijke licentieovereenkomsten af te sluiten met SEMU voor losse muziekpartituren. Hierdoor wordt de rekening voor muziekscholen en ouders van muzikale kinderen flink goedkoper.

Voortaan zou "het kopiŽren van individuele muziekpartituren ter illustratie bij onderwijs" toegelaten worden. Voor het onderwijs heerste totnogtoe grote onduidelijkheid over de het gebruik van kopieŽn van partituren. In het Brugse Conservatorium bijvoorbeeld, is het kopiŽren in de praktijk volledig verboden en wordt hier zeer streng op toe gezien, met voor gevolg dat minder gegoede ouders soms moeite hadden kinderen op het Conservatorium te houden.

Wettelijk mochten in theorie "korte fragmenten van muziekstukken" wel worden gekopieerd, maar de beheersvennootschap SEMU interpreteerde dit als niet meer dan 1 of 2 notenbalken. Hierdoor liep de rekening voor scholen en ouders zeer vaak vaak hoog op: de gevraagde licentievergoedingen bedroeg maar liefst 7 euro per leerling in het deeltijds kunstonderwijs.

Wel beperkingen

Onder de nieuwe regeling blijft het kopiŽren van volledige handboeken of verzamelbundels met liedjes wel verboden, maar individuele partituren kunnen wťl gekopiŽerd worden. Het wetsontwerp moet nu nog naar de voltallige Kamer. Die stemming wordt voor het einde van het jaar verwacht.

Minister Vincent Van Quickenborne is zeer tevreden: "Ik ben blij dat de parlementsleden mij in grote getale volgen in mijn pleidooi voor een evenwichtige benadering."

(FN-Meegedeeld-Q)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag