Economie

ZV vraagt rechtbank steun aan veiling Oostende te stoppen


Audio Reportage

ZV vraagt rechtbank steun aan veiling Oostende te stoppen
Zeebrugge, woensdag 19/11/2008. De Zeebrugse Visveiling ZV zal morgen bij de rechtbank van koophandel van Oostende onmiddelijke opschorting vragen van alle overheidssteun aan de visveiling van Oostende. ZV gebruikt een besluit van de Europese Commissie, waarin de Oostendse juridische constructie als misleidend en niet-conform met de Europese richtlijnen voor overheidssteun wordt afgedaan, als argument om de onmiddellijke opschorting te eisen.

ZV is momenteel ook al voor de Raad van State in een procedure verwikkeld, waarin ze een samenwerking van Oostende met de Visafslag van Urk in Nederland wil vermijden.

Johan Van de Steene, de directeur van ZV: "De laatste vijf jaar zijn we verplicht geweest om met lede ogen toe te zien hoe geld van de belastingsbetalers naar de Oostendse vismijn is gegaan en hoe onze visveiling en die van collega's in het buitenland hieronder geleden hebben. We zijn dan ook zeer verheugd dat een onderzoek van de Europese Commissie glashelder de concurrentievervalsing bevestigt die wij al die tijd aan de kaak hebben gesteld. We zijn evident ook zeer teleurgesteld dat de betrokkenen zich niet storen aan hun Europese verplichtingen en de belastingbetaler verder laten opdraaien voor de geldput die de Oostendse vismijn heeft. Onder die omstandigheden zijn we genoodzaakt om via gerechtelijke weg verdere concurrentievervalsing in de sector te stoppen".

De stad Oostende heeft de laatste vijf jaar zeer belangrijke sommen belastingsgeld en andere financiŽle voordelen verleend aan de Oostendse vismijn zonder daarvoor de vereiste goedkeuring te krijgen van de Europese Commissie.
Na klacht heeft de Europese Commissie op 2 juli 2008 een grondig onderzoek ter zake geopend omdat zij meent dat de verstrekte voordelen strijdig zijn met de Europese staatssteunregels. De voordelen die de Europese Commissie identificeert zijn naast het verlenen van een startkapitaal van meer dan 6 miljoen euro, gratis garanties voor commerciŽle leningen en de schenking van de eigendom van de gebouwen van de vismijn.

Deze voordelen zijn volgens het rapport door de Oostendse vismijn gebruikt om reders naar Oostende te lokken: wanneer zij hun vangsten aanlanden en veilen in Oostende krijgen de reders diensten tegen voorwaarden die niet marktconform zijn en in bepaalde gevallen zelfs gratis. Volgens de Europese Commissie vervalsen deze voordelen de concurrentie op de markt ten nadele van andere visafslagen, waaronder de Zeebrugse Visveiling (ZV), die grote schade heeft geleden doordat de Oostendse vismijn met overheidsgeld marktaandeel heeft weggekaapt. De Europese Commissie benadrukt in haar besluit tot het openen van een grondig onderzoek dat er een absoluut verbod geldt op het uitkeren van steun totdat het onderzoek definitief is.

Desondanks blijft de stad Oostende tot op de dag van vandaag steun uitkeren en vandaar de gerechterlijke actie.

(FN-Meegedeeld-ZV)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Haven    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag