Nieuws uit de Brugse regio

Politiek getouwtrek terwijl illegale bomenkap doorgaat


Audio Reportage

Politiek getouwtrek terwijl illegale bomenkap doorgaat
Brugge, dinsdag 18/11/2008. In de Brugse politieke en administratieve wandelgangen is een spelletje getouwtrek gestart over de op het eerste gezicht duidelijk illegale bomenkap aan de Brugse ring, ter hoogte van de Nijverheidsstraat. Daar is een aannemer in opdracht van het Vlaams Gewest gisteren gestart met wat op papier in een communicatie aan de bewoners werd verkocht als "het rooien van 4 bomen en het verwijderen van hakselhout." Vooral dat laatste neemt de aannemer echter, op uitdrukkelijke vraag van de Administratie Wegen en Verkeer, wel bijzonder ruim op: in totaal werden tot nu toe meer dan 100 bomen met de grond gelijk gemaakt.

Wie vraagt?

Helemaal onduidelijk wordt het verhaal, wanneer gevraagd wordt wie vragende partij was voor de werken. Volgens Jeroen Bonte, woordvoerder van de Vlaamse Gemeenschap ter plaatse, werd "de vraag van de buren om de buurt te ondoen van vervuilde wildgroei", door de buren gesteld en via het Brugse stadsbestuur en schepen Bernard De Cuyper (CD&V), onder meer bevoegd voor groen, doorgegeven. Bernard De Cuyper zelf ontkent die versie in alle talen en zegt bijzonder ongelukkig te zijn met de helke gang van zaken, en een stopzetting van de kapwerken te hebben gevraagd. Andere bronnen zeggen dat Colruyt de kap zou hebben aangevraagd, om zo de nieuwe supermarkt die precies daar gelegen is goed zichtbaar te laten maken vanaf de Ring.

Wat is hakselhout?

Het stadsbestuur zegt dat de kap mogelijk is, door een verschillende Brugse en Vlaamse interpretaties van het woord hakselhout. Voor Brugge gaat het om regelmatig bijsnoeien, tenminste om de 7 jaar, van daarvoor geschikte bomen. Dat is echter duidelijk niet wat hier gebeurd. Er worden bomen van ruim 30 jaar oud met de grond gelijk gemaakt. De jongste gekapte grote bomen tonen tenminste 15 jaarringen. Volgens de stad kan dat niet "en moeten hierover de violen dringend worden gelijk gestemd.

Kap gaat gewoon door

Ondertussen zijn verschillende omwonenenden bijzonder ontstemd dat de kap gewoon door gaat, "terwijl diensten en politici bekbechten over punten en commas". De politie, die deze morgen ter plaatse werd geroepen door één van de bewoners, "kon niet doen omdat er een vergunning was voor het kappen van 4 bomen en het verwijderen van hakselhout," zei wijkinsprecteur Delagranghe.

(FN/BG/MvG-Op Locatie)
Meer over Politiek    CD&V    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag