Nieuws uit de Brugse regio

Is Brugge toch een Guantanamo?


Brugge, dinsdag 18/11/2008. Stadsomroep.com wordt de voorbije uren vanuit verschillende richtingen onder druk gezet, om berichtgeving van de website te verwijderen. Vrijheid van meningsuiting staat bij ons hoog in het vaandel en druk, al dan niet afkomstig van justitie, zal ons echter niet doen wijken.

Naar aanleiding van ons eerder bericht "Jo Vandeurzen: Brugge is Guantanamo niet" kregen wij een reactie, afkomstig van acteur Jo Reymen, die na de bij ons gebruikelijke elementaire controle werd gepubliceerd, waarin hij ons vroeg "ervoor te ijveren dat Marcel Vervloesem onmiddellijk wordt opgenomen in een ziekenhuis te Brugge of Turnhout," en met de vraag "hem zijn briefwisseling te bezorgen, evenals briefpapier , pen en postzegels zodat hij kan antwoorden". Jo Reymen stelde daarin dat Brugge voor sommigen wl een Guantanamo zou zijn.

Daarop startte een vloed van mailberichten, reacties op de site en telefoons, in totaal ruim een tiental, die eisten het bericht te verwijderen, omdat het "de bedoeling van deze activisten zou zijn om onrust te veroorzaken in de penitentiaire instelling van Brugge" en "dat het bericht afkomstig zou zijn van de werkgroep Morkhoven en niet van Jo Reymen". Twee telefoongesprekken meldden ons uitdrukkelijk "dat onze site uit de lucht gehaald zou worden als we geen gevolg gaven aan de eis". De twee personen, die belden vanaf een niet publiek telefoon- of GSM nummer, gaven zich uit voor politie, doch wij konden deze personen niet terug vinden en gaan er dus van uit dat ze niet waren wie ze zegden te zijn.

Toch toont een en ander duidelijk aan dat Jo Reymen, die wl formeel bevestigde het bericht op onze site te hebben geplaatst, een gevoelige snaar heeft getroffen.

Euthanasie

Inmiddels heeft advocaat Raf Jespers ons bevestigd dat Marcel Vervloesem euthanasie zou aangevraagd hebben omwille van zijn ernstige medische toestand. Volgens Jespers krijgt Vervloesem "in de ziekenboeg van de Brugse gevangenis voornamelijk bijstand van verplegers en niet van specialisten en zou een nieuw uitgebreider onderzoek in een Brugs ziekenhuis misschien wel aangewezen zijn", maar "dat is uiteraard de verantwoordelijkheid van justitie." Dat de gezondheid en de veiligheid van gedetineerden in de Brugse gevangenis niet altijd even goed gegarandeerd is, bleek ondermeer in april dit jaar, toen een 22-jarige Fransman overleed in zijn cel. Ook de psychosociale dienst kampt er met een structureel personeelstekort.

Het zal duidelijk zijn dat stadsomroep.com zich niet onder druk laat zetten, door echte dan wel vermeende justitiemedewerkers. Waar we in het verleden deze zaak niet opvolgden: gerechtelijke dossiers krijgen behalve enkele uitzonderingen immers bewust bijzonder weinig aandacht van stadsomroep.com, zullen we hier uiteraard onze algemene politiek aanpassen.

Frank Neirynck
Hoofdredacteur
Stadsomroep.com
Meer over Politiek    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag