Nieuws uit de Brugse regio

Nieuwe leerstoel Europacollege werkt aan Europees-Chinese relatie


Audio Reportage

Nieuwe leerstoel Europacollege werkt aan Europees-Chinese relatie
Brugge, woensdag 29/10/2008. Het Europacollege heeft een nieuwe Leerstoel "Relaties Europese Unie-China" opgericht. Deze academische Leerstoel, die tot stand kwam met 330.000 euro financiŽle steun van InBev-Baillet Latour, loopt over een periode van 3 academiejaren en wil de relaties tussen China en Europa bevorderen. De Leerstoel die vanavond officieel boven de doopfont werd gehouden, maakt deel uit van het Departement Internationale en diplomatieke betrekkingen van de Europese Unie van het Europacollege.

Studenten aan het Europacollege krijgen op deze manier de kans om een ruimer inzicht in de relatie tussen de Europese Unie en China te verwerven, maar het project wil ook conferenties, lezingen, workshops en andere activiteiten inrichten gericht op het publiek buiten het Europacollege. Daarnaast zullen ook studiebeurzen worden uitgereikt aan Chinese studenten, zodat zij hun studies aan het Europacollege kunnen verder zetten

Huwelijk

De Chinese professor Jing Men, die een jarenlange expertise geniet op het gebied van Europese relaties met China en reeds verbonden is aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), is aangesteld als professor en voorzitter van de Leerstoel. Tijdens haar openingsles zocht ze alvast het debat met de studenten op, door een mogelijk 'huwelijk' tussen de Europese Unie en China in het vooruitzicht te stellen. Op een moment dat Europese politici inzake mensenrechten en de Chinese politiek in Afrika nogal wat kritiek uiten lijkt zo'n huwelijk nog ver weg, maar de professor, die beide kanten beter kent dan de meeste waarnemers, ziet in de vrij nabije toekomst zeer belangrijke toenadering mogelijk.

Rector Paul Demaret ziet het trouwens allemaal niet zo'n vaart lopen en stelt dat de Verenigde Staten voorlopig nog wel even de belangrijkste Europese partner blijft, maar stelt wel dat de leerstoel er op een sleutelmoment komt, wanneer China bijvoorbeeld de hand rijkt aan de Westerse wereld, om samen de financiŽle crisis het hoofd te bieden.

(FN-Op Locatie)

afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag