Nieuws uit de Brugse regio

Het Zwin wordt tegen 2012 volledig vernieuwd


Audio Reportage

Het Zwin wordt tegen 2012 volledig vernieuwd
Knokke-Heist, dinsdag 21/10/2008. Het provinciebestuur van West-Vlaanderen gaat in de komende drie jaar het vogelpark "Het Zwin" in Knokke-Heist volledig vernieuwen. Volgens gedeputeerde Jan Durnez blijft het bestaande concept van themapark behouden. Tegen 2012 moet het project rond zijn en voor 2009 zijn nu de eerste centen voorzien op de begroting.

Voorgeschiedenis

Op 28 augustus 2006 kocht de provincie het centrale deel, met het vogelpark van Het Zwin in Knokke-Heist aan. Het Vlaamse gewest, dat in 2003 ook al een deel had aangekocht ten westen, kocht ook nog eens een stuk in het oosten.

Provincieraadslid Wilfried Vandaele (N-VA) "staat helemaal achter de doelstellingen van het project" maar "vraagt zich af of er voldoende centen voorzien zijn om de plannen tegen 2012 rond te krijgen."

Die plannen zijn immers niet niets: het tegengaan van de verzanding, aanpakken van de mobiliteit, aanscherpen van de toeristische functie, in de hand houden van de betreding, opbreken van de overbodige betonstroken, verwijderen en gedeeltelijk vervangen van de vogelkooien en vijvers, slopen van bestaande gebouwen, creŽren van observatieplaatsen in de dijk en bouwen van een nieuw onthaalcentrum met cafetaria, volgens de principes van duurzaamheid.

Waar vandaan

Volgens Vandaele "moet de provincie zich het bloed van onder de nagels werken om aan de nodige cofinanciering te geraken. Niet alleen het Vlaamse Gewest kan en zal bijdragen, maar ook met Zeeland moeten goede afspraken worden gemaakt zodat Interreg aangesproken kan worden (REECZ). En een inbreng van de stad Knokke-Heist kan zeer belangrijk zijn om het percentage van de subsidies te verhogen omdat het partnerschap van een lokaal bestuur daar extra mogelijkheden biedt."

(FN-Eigen Berichtgeving/Foto: Archief)
Meer over Politiek    N-VA    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag