Economie

Dossierbehandeling bouwaanvragen blijft tergend lang


Audio Reportage


Brugge, maandag 20/10/2008. Volgens de Vlaamse architectenfederaties en de Orde van Architecten blijven de termijnen voor de dossierbehandeling bij bouwaanvragen blijft tergend lang. Dat hebben de organisaties vandaag bekend gemaakt, samen met de resultaten van een studie, waarbij 300 architecten naar hun ervaringen werden gevraagd, bij het aanvragen van stedenbouwkundige vergunningen.

West-Vlaanderen het slechtst

Van de beloofde versnelling van de procedures is in de praktijk weinig merkbaar in onze provincie. Gemiddeld ervaren 28% van de Vlaams architecten een snellere aflevering dan 2 jaar geleden, maar die vaststelling gebeurt voornamelijk in Oost-Vlaanderen en Antwerpen. 40% van de architecten stelt zelfs een vertraging vast, vooral in de provincies West-Vlaanderen en Limburg.

Ongeschreven regels

De architecten vragen alvast meer duidelijkheid op vlak van stedenbouwkundige voorschriften. Volgens volgens architect Guido Van Oyen uit Brugge, voorzitter van de Orde van architecten West-Vlaanderen en bestuurslid van NAV West-Vlaanderen "ligt het probleem vaak bij de behandelende ambtenaren die zelfs een aantal ongeschreven regels hanteren. Er wordt soms naar pietluttigheden gezocht om de wettelijke termijn voor de bouwaanvraag te kunnen verlengen."Er is meestal geen formele procedure voorzien en in de meeste gevallen wordt er van vooroverleg tussen architect en administratie geen schriftelijk verslag afgeleverd, waardoor de architect achteraf met verrassingen wordt geconfronteerd.

De architectenorganisaties dringen aan op meer uniformiteit in de regels die door de verschillende gemeenten worden toegepast en vinden dat er "paal en perk moet worden gesteld aan de ongebreidelde creatiedrang van lokale voorschriften".

(FN-Meegedeeld-NAV)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag