Nieuws uit de Brugse regio

AWV West-Vlaanderen moet beter financieel leren plannen


Audio Reportage

AWV West-Vlaanderen moet beter financieel leren plannen
Brugge, maandag 13/10/2008. Uit het antwoord op een vraag van Joris Vandenbroucke (Vl.Pro) blijkt dat de Afdeling West-Vlaanderen van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) beter financieel moet leren plannen. Gevraagd naar een stand van zaken in de uitvoering van het investeringsprogramma 2007, kwam Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) immers met verbijsterende cijfers op de proppen: slechts 97 van de 153 geplande investeringsprojecten werden uitgevoerd. Samen met 14 niet-geplande projecten werd hiervoor 75% van het beschikbare budget aangewend.

Grote verschillen

De regionale verschillen zijn erg groot. In de provinciale afdeling Antwerpen is men er in geslaagd om een schamele 31,7% van de toegekende 29.408.000 euro te investeren in 22 van 46 geplande projecten, terwijl in West-Vlaanderen 100,2% van het budget werd uitgegeven. Er werden 21 van de 28 geplande projecten gerealiseerd. Limburg benutte 90,6% van het budget voor 11 van 18 uit te voeren projecten. Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant situeren zich tussen deze uitersten met een benutting van respectievelijk 69,4% en 68%, wat ook aan de erg late kant is.

Slecht begroot

In West-Vlaanderen is het volledige budget dus wel uitgegeven, maar uit de cijfers blijkt ook dat de provinciale afdeling West-Vlaanderen geen goede begroting heeft opgemaakt. De kosten van geplande werken lopen altijd hoger op dan gepland. Er is in West-Vlaanderen slechts 75% van de werken uit gevoerd met het hele budget. Sommige projecten kosten twee keer zoveel als vooropgesteld.

Waarom duurder?

Er is ook gepeild naar de redenen waarom projecten meer kosten dan vooropgesteld. Er bleken meer herstellingen nodig dan oorspronkelijk ingeschat, de toestand van het wegdek was ondertussen sterk verslechterd, geluidschermen zijn moeilijk te ramen,

"Dergelijke problemen kunnen perfect vermeden worden door een betere voorbereiding," vindt Vlaams volksvertegenwoordiger aldus Bart Caron (Vl.Pro) "Gebrek aan grondige voorbereiding, maar ook aan opvolging vindt men ook terug in de andere provinciale afdelingen. Wij zullen daarom in het Vlaams Parlement om een grondige doorlichting van het Agentschap Wegen en Verkeer vragen aan minister Crevits."

(FN-Meegedeeld-BC)
Meer over Politiek    CD&V    Hilde Crevits    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag