Cultuur en evenementen

Laatste Kathedraalconcert van het seizoen bracht primeur


Audio Reportage


Brugge, zondag 28/9/2008. Vorige zaterdag had in een propvolle Sint-Salvators het laatste kathedraalconcert van het seizoen plaats. Niemand verwachtte dat 7 mooie meisjes in een even schitterende outfit op orgelmuziek hun lichaam in bochten wrongen in de kathedraal! Protagonisten van dienst waren Ignace Michiels en het ballet van Olivia Geerolf met haar B.O.G.-company. Orgel en dans bleken een mooi huwelijk.

Ballet en orgel wisselden mekaar af. Michiels bewees nog maar eens dat orgelmuziek niet alleen maar kerkmuziek hoeft te zijn. Dat is trouwens een stokpaardje van hem. Het is wel degelijk een feit dat de meeste orgels wel in kerken staan.

Na het concert hadden we een gesprek met Olivia Geerolf, die verklaarde dat haar dansers, die aanvankelijk weigerachtig stonden tegenover het idee om op orgelmuziek te dansen, uiteindelijk een liefde voor het orgel hebben ontwikkeld. "Het smaakt naar nog..."

Jan Huylebroeck. pianoleraar, paukenist, begeleider aan het Brugse conservatorium, een muzikale duizendpoot, vond het gebeuren "zeer verfrissend" en was vooral onder de indruk van een Bachuitvoering die hij jaren geleden had gebracht en van de bewerking voor orgel door Ignace Michiels van Carmina Burana van Carl Orff (1895-1982).

Huisorganist Ignace Michiels zag maar één mogelijk bezwaar tegen een eventueel vervolg op het evenement: "het is een dure aangelegenheid om dit in een dergelijk entourage in een Kathedraal te organiseren. Misschien met een goed electronisch orgel in het Concertgebouw?... Het is duidelijk dat door de dans de afstand tussen het publiek en het orgel kleiner werd."

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag