Nieuws uit de Brugse regio

Vrienden van de Musea schenken werk van Joseph Benoît Suvée


Audio Reportage

Vrienden van de Musea schenken werk van Joseph Benoît Suvée
Brugge, zaterdag 6/9/2008. De "VZW Vrienden van de Stedelijke Musea" bestaat dit jaar 50 jaar en dat wordt later dit jaar uitgebreid gevierd maar vrijdagavond werd al een grootse voorzet gegeven: Bertil van Outryve d'Ydewalle, de voorzitter van de vereniging, schonk de recent aangekochte olieverfschets met de "Ontdekking van de tekenkunst" van Joseph Benoît Suvée aan de stad en het Groeningemuseum.

Voor Sandra Janssens, Adjunct Conservator van Groeninge, een droomgeschenk: "De ontdekking van de tekenkunst is immers zonder twijfel het meesterstuk van Joseph Benoît Suvée en het was geweten dat Suvée olieverfschetsen maakte, maar er wer er tot nog toe geen enkele terug gevonden. Door het thema, ontleend aan de Historia Naturalis van Plinius, de onderliggende neoplatonische filosofie en de strenge stijl met scherpe contouren en sober kleurenpalet, is dit werk een manifest van het neoclassicisme. Suvée schilderij het werk in 1791 en werd zeer gelauwerd op het Salon van dat jaar en schonk het doek als geschenk aan de academie van Brugge, uit dankbaarheid omdat hij daar zijn eerste opleiding in de kunsten genoten had. De keuze van het onderwerp -De ontdekking van de tekenkunst- was hierbij geen toeval."

Suvée heeft destijd zowat eigenhandig voor de heropleving van de hele Brugse en Belgische kunstwereld in de 18e en begin 19e eeuw.

De geschonken olieverfschets en de "Ontdekking van de tekenkunst" van Joseph Benoît Suvée zelf, staan de komende maanden op een bijzondere locatie in het Groeningemuseum te kijk.

(FN-Eigen Berichtgeving)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag