Nieuws uit de Brugse regio

UNIZO: voorstel Milquet zet deur open naar zwartwerk


Nationaal, maandag 7/7/2008. "Als minister Milquet haar voorstel voor studentenarbeid doorzet, dan komen veel Vlaamse werkgevers in horeca en detailhandel in de problemen, zullen studenten netto minder overhouden, en wordt er dus in feite aangezet tot zwartwerk." Dat is de waarschuwt niet mis te verstane waarschuwing van UNIZO-gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt, naar aanleiding van het voorstel Milquet, dat enkel tijdens juli, augustus en september studentenarbeid wil toestaan. Het plan gaat volgens UNIZO compleet voorbij aan de realiteit op de Vlaamse arbeidsmarkt. "Studenten verdringen geen andere arbeidskrachten. Ze vullen eigenlijk knelpuntvacatures in voor weekend- en avondwerk." De ondernemersorganisatie weerlegt ook de stelling-Milquet dat een gewone aanwerving niet duurder is dan een studentenjob: "In de horeca kost het de werkgever tot 650 euro méér per maand. Ook de student zal moeten inleveren en dus minder geneigd zijn te gaan werken," berekent Van Eetvelt. UNIZO pleit voor 50 dagen per jaar, vrij te kiezen, waarin de student aan een vriendelijk tarief kan werken. Alle Vlaamse meerderheidspartijen steunen dit voorstel. Parlementsleden Dirk Claes (CD&V), David Geerts (sp.a) en Nele Lijnen en Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) dienden daartoe al wetsvoorstellen in. Daarnaast vraagt UNIZO de minister van Werk dringend echt werk te maken van de hervorming van het arbeidsmarktbeleid.

Minister Milquet stelt voor enkel in het derde kwartaal studentenarbeid aan solidariteitstarief toe te laten. Nochtans neemt het belang van studentenarbeid buiten dat derde kwartaal alsmaar toe. Studenten werken steeds meer tijdens het jaar om in de zomer zelf met vakantie te gaan, waardoor de horeca aan de kust bijvoorbeeld moeilijk studenten vindt in de zomer.

De kleinhandel heeft bovendien studenten meer nodig in het weekend dan in de zomer. In de zomermaanden is het voor de kleinhandel minder druk en neemt de ondernemer zelf vakantie. De op te vangen pieken liggen net in het weekend en, vooral voor de bakkers, op zondag. Daarenboven zijn studenten broodnodig om de krapte op de arbeidsmarkt op te vullen. Ze verdringen geen andere werknemers omdat er onvoldoende mensen 's avonds en tijdens het weekend willen werken.

Doof?

Minister Milquet beweert dat het voor de werkgever niet duurder is een gewone aanwerving te doen dan met een student te werken. Dat klopt niet volgens UNIZO, want het minimummaandloon in de horeca bedraagt al 1599,46 euro. Een dagloon volgens de gewone bijdragen komt zo uit op ongeveer 98 euro. Een zomer-studententarief komt uit op 81 euro, een verhoogd solidariteitstarief op 83 euro. Op een maand tijd levert dit dus verschillen op van 550 tot 650 euro.

Bovendien zal de student in de loop van het jaar zelf ook bijdragen betalen en dus minder ontvangen. Een job wordt voor hem minder aantrekkelijk terwijl zijn aanwezigheid noodzakelijk is voor de voornoemde sectoren. Daarnaast moet, bij een gewone inschrijving, rekening gehouden worden met vakantiegeld, eindejaarspremie en, afhankelijk van de sector, de tweede pensioenpijler. Ook dat verhoogt de kost aanzienlijk.

(FN-Meegedeeld-UNIZO)
Meer over Politiek    CD&V    Open VLD    sp.a    Horeca    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag