Cultuur en evenementen

Jongerenmuziekstage: en of Sint-Gillis in vervoering was!


Audio Reportage


Brugge, donderdag 3/7/2008. Als jonge mensen samen musiceren hangt er altijd iets vertederends in de concertruimte. Zo was het ook in de Sint-Gilliskerk op donderdagavond. De jongeren die samen met de leden van Arco Baleno de jong-talent-stage gedurende drie dagen hadden gevolgd, mochten hun kunnen aan Brugge laten horen. Van het eerste tot het laatste nummer zat iedereen aan zijn stoel gekleefd. Gezien het verschil in leeftijd en de duur van hun muziekopleiding is vergelijken op niveau niet aangewezen. Maar één ding is zeker: er zit kruim in de klassieke muziektrommel.

Alles begon met een variatie op Greensleeves op fluit en harp: Sofie Maes en Ann-Sofie Verhoyen, trouwens de jongste deelneemster aan de stage.

Vivaldi's Vioolsonate IX in e werd gebracht door Pauline Martens op viool en Pieter-Jan Verhoyen aan de vleugel.

Mozarts sonate KV 15 werd groot-gebracht door Maya Vanhinsberg,fluit, Pauline Tomassen, cello, en Pieters-Jan Verhoyen. De Duitser Theodor Blumer mag op zijn oren beide oren blijven slapen bij het horen van Maya Vanhinsberg, fluit en Maria-Laura Lambrecht op de piano. Petit mari, petite femme van Georges Bizet: aan de piano zaten daarvoor samen Pieters-Jan Verhoyen en Maria-Laura Lambrecht. Bartok zijn Roemeense dansen waren voor Anouck Deklerck, viool en Martijn Vermaut aan de vleugel. Martijn Dendievel, cello, die soms samen met zijn broer de Brugse straten van muziek voorziet en Martijn Vermaut gaven Beethoven een goed gevoel. Maya Vanhinsberg en Pauline Tomassen, piano, gaven Poulenc gestalte met zijn sonate.

De drie sluitstukken van het eerste deel van het concert bewezen dat jongeren kamermuziek kunnen spelen, wat niet zo evident is. Schumann en Beethoven mogen fier zijn op de jonge mensen die hun werk brachten. In tegenstelling tot Schumann en Beethoven leeft Piet Swerts nog. Martenizza verdient een speciale vermelding daar het op een verbluffende manier vierhandig gespeeld werd door Pauline Tomassen en Martijn Vermaut aan de vleugel.

Na de pauze, waarin iedereen vol lof was over de prestatie van de jonge muzikanten, was het de beurt aan een uitgebreid Arco Baleno. Zij brachten werk van John Rutter en Allan Stephenson. We hoorden niet wat we van hen gewoon zijn, maar een staande ovatie van het publiek was wel het gevolg.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag