Economie

Gemengde kwartaalbarometer UNIZO


Audio Reportage


West-Vlaanderen, maandag 23/6/2008. Volgens de UNIZO kwartaalbarometer blijken 31.6 % van de West-Vlaamse ondernemers, ondanks de aanwijzingen van een economische terugval, toch een toename van werkvolume te verwachten. Maar ondanks de stijging in werkvolume verwacht slechts 16.4 % van de bevraagde West-Vlaamse ondernemers een toename aan personeel. Volgens Axel Ronse, de woordvoerder van UNIZO-West-Vlaanderen, toont dit aan dat de potentiële economische groei in West-Vlaanderen wordt gefnuikt door een nijpend tekort aan arbeidskrachten.

"Initiatieven om Waalse arbeidskrachten aan te trekken moeten in hogere versnelling worden gebracht anders dreigt delokalisatie en jobverlies en ook de hervorming op studentenarbeid, waarbij jobstudenten 50 dagen of 400 uur doorheen het ganse jaar mogen werken mag niet langer op zich laten wachten,", zegt Axel Ronse. "Heel wat jongeren verkiezen om gedurende het ganse jaar elk weekend de handen uit de mouwen te steken. De huidige regeling voorziet dat jongeren slechts 23 dagen tijdens het jaar mogen werken en nadien 23 dagen tijdens de zomermaanden. Door de huidige regeling wordt een aanzienlijk potentieel aan arbeidskrachten onderbenut en lopen studenten kansen mis om een centje bij te verdienen."

Conform de nationale tendens, zien ook de West-Vlaamse bedrijven hun rentabiliteit dalen omdat ze de gestegen loon– en energiekosten onvoldoende kunnen doorrekenen. Minder lasten op loonkost moeten de koopkracht van gezinnen en betaalkracht van bedrijven vrijwaren aldus UNIZO. Daarnaast pleit de organisatie voor méér en betere energiebesparende maatregelen.

(FN-Meegedeeld-UNIZO)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag