Nieuws uit de Brugse regio

Siegfried Verbeke weer veroordeeld wegens negationisme


Nationaal, donderdag 19/6/2008. De correctionele rechtbank te Brussel, heeft Siegfried Verbeke uit Kortrijk eens te meer veroordeeld wegens inbreuken op de negationismewet. Samen met Vincent Reynouard werde hij veroordeeld tot één jaar effectieve gevangenisstraf, 24.789,35 euro boete en de terugbetaling van de gerechtskosten van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding(CNTR), die burgerlijke partij was in deze zaak. Daarenboven spelen ze voor 10 jaar hun burgerlijke en politieke rechten kwijt. De rechter beval de onmiddellijke aanhouding van de twee veroordeelden, maar deze waren niet komen opdagen.

Motivering

De rechter heeft deze strenge straf als volgt gemotiveerd: herhaling, aangezien ze reeds voor negationisme waren veroordeeld geweest; het hardnekkig blijven doordoen; de ernst van de feiten en de omvang van de propaganda via brochures en pamfletten.

De VHO-groep die ze oprichtten in 1984 had zich gespecialiseerd in de verspreiding van brochures en pamfletten waarin de volkerenmoord begaan door het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog ontkend werd. De propaganda die VHO voerde had maar één doelstelling: het racistische regime van Hitler in ere herstellen. Er zijn overigens tal van banden tussen de leiders van VHO en extreem-rechtse bewegingen en publicaties.

Voor Jozef De Witte, Directeur van het CNTR, is de uitspraak van de rechtbank 'een krachtig signaal, duidelijk gemotiveerd en terecht streng. Dergelijke uitspraken tonen het nut aan van deze wet, die soms in twijfel wordt getrokken. Maar negationisme heeft absoluut niets te maken met vrijheid van meningsuiting, en nog minder met wetenschappelijk onderzoek. Het is eigenlijk een verfoeilijke vorm van antisemitisme waartegen de samenleving zich moet beschermen'. Daarnaast wijst De Witte erop dat het niet de eerste keer is dat het Centrum een dergelijke zaak opstart en wint.

(FN-Meegedeeld-CNTR)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag