Nieuws uit de Brugse regio

Heilig-Bloedprocessie wordt misschien werelderfgoed


Audio Reportage

Heilig-Bloedprocessie wordt misschien werelderfgoed
Brugge, donderdag 19/6/2008. De kans is vrij reŽel dat de Heilig-Bloedprocessie wordt erkend als werelderfgoed van de UNESCO. Dat zegt dr. Marc Jacobs, afgevaardigd expert in het Intergouvernmenteel Comitť voor de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed, die lid is van de Vlaamse UNESCO-commissie.

De Heilig-Bloedprocessie is vandaag door minister Anciaux op een lijst geplaatst van kandidaten, om voor te dragen voor de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. De lijst moet op 30 september 2008 aan de UNESCO worden overgemaakt, en als het Brugse dossier, dat door Vlaanderen, het stadsbestuur en de organisatoren van de Heilig-Bloedprocessie moet worden opgesteld, een, beetje in orde is, acht Marc Jacobs de kansen op erkenning vrij groot. Het is voor het eerst dat BelgiŽ een lijst van evenementen zou voordragen voor erkenning.

Conventie

De voorbije dagen kwamen de 95 landen die de 'UNESCO-conventie voor de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed'(2003) al geratificeerd hebben samen in Parijs. Zij legden de laatste hand aan de uitvoeringsbesluiten voor de erkenning en Vlaams minister Anciaux heeft meteen de Afdeling Erfgoed van het Agentschap Kunsten en Erfgoed de opdracht gegeven om zo vlug mogelijk het Vlaamse immateriŽle erfgoed een internationale erkenning te geven.

De Conventie

De UNESCO-conventie voor de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed dateert uit 2003. Naast de UNESCO-conventie uit 1972 over monumenten en landschappen is sinds gisteren ook de 'UNESCO-conventie voor de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed' volledig operationeel. Die gaat vooral over tradities, feesten, dansen, rituelen, verhalen, oude ambachten en geneeswijzen, over niet-tastbaar of immaterieel erfgoed dus. In Vlaanderen gebruiken we daarvoor vaak het begrip 'volkscultuur'.

Drie erkenningsmogelijkheden

Drie lijsten van immaterieel erfgoed kunnen weldra door UNESCO erkend worden. De Heilig-Bloedprocessie komt in aanmerking voor de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Ook onze belangrijkste carnavalsstoeten of de Zinnekensparade in Brussel komen hiervoor in aanmerking.

Een lijst van voorbeeldpraktijken (de conventie heeft het over good practices) komt ook in aanmerking. Uitstekende praktijken rond immaterieel erfgoed, die inspirerend zijn voor andere landen komen hiervoor in aanmerking. Hier kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het project rond kindererfgoed van Tapis Plein rond verzamelen.

De laatste lijst is de lijst met het bedreigde erfgoed. Dit gebeurt als het land in kwestie niet in staat blijkt zelf te zorgen vooor instandhouding van erfgoed. Uiteraard is dit niet voor Europese landen, maar wel voor derde wereldlanden bedoeld.

De dossiers zullen onderzocht worden door het Intergouvernementeel Comitť van de UNESCO-conventie voor de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed en door gespecialiseerde internationale instellingen. De voorbije twee jaar (tot 19/6/08) was BelgiŽ lid van dat Comitť.

(FN-Meegedeeld-BA)

Meer over Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag