Nieuws uit de Brugse regio

Brugse archieven gaan nauwer samenwerken


Audio Reportage


Brugge, maandag 28/4/2008. Het Brugse Stadsarchief en het Rijksarchief gaan nauwer samen werken. Daartoe is deze middag een overeenkomst ondertekend in het Brugse stadhuis. Onder de naam CORES (Competentieplatform voor Conservering en Restauratie van Boeken en Archief) is een nieuwe VZW opgericht die een betere behandeling van het archief mogelijk moet maken.

Bedreigingen

Heel wat stukken die deel uitmaken van onze rijke archieven en bibliotheken zijn immers bedreigd. Digitalisering is een deel van de oplossing, maar evenzeer dienen dwingende maatregelen genomen te worden qua conservering en restauratie, zegt Brugs stadsarchivaris André Vandewalle. Elk afzonderlijk hebben de erfgoedinstellingen hiervoor niet de nodige middelen noch personeel, noch infrastructuur. Samenwerking lag daarom voor de hand. Het is een idee dat mede onder impuls van de erfgoedcel al groeide in de aanloop naar Brugge 2002. De langdurige onderhandelingen hebben uiteindelijk geleid tot een samenwerkingsovereenkomst.

Het gaat om een gezamenlijk initiatief van het Rijksarchief en het Stadsarchief te Brugge, de archiefdiensten van het Bisdom en het Seminarie, het OCMW-archief, de erfgoedcel Brugge, de Openbare Bibliotheek Brugge en Syntra West. Het is de bedoeling dat allerhande activiteiten rond restauratie en conservering van boeken en archief worden gebundeld ten gunste van de erfgoedsector.

Syntra West biedt, in het kader van het akkord, binnenkort drie nieuwe ondernemersopleidingen: restauratievakman van boekenarchief, handboekbinder en restauratievakman van papier.

(FN-Op Locatie)
Meer over Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag