Economie

Belgerinkel: 69% van de fietsers heeft parkeerproblemen


Audio Reportage


Brugge, donderdag 24/4/2008. Van de fietsers in Vlaanderen ondervindt 69% last van een tekort aan fietsenstallingen. Dat blijkt uit een enquête afgenomen door Bond Beter Leefmilieu, UNIZO, CM en de Fietsersbond. De resultaten worden gepresenteerd naar aanleiding van de start van de fietscampagne "Met Belgerinkel naar de Winkel". In Brugge start de campagne op 27 april alvast met opnieuw een record aan deelnemers.

Meer dan 500 deelnemende handelaars

"Met Belgerinkel naar de Winkel" is de grootste fietscampagne van Vlaanderen en is in Brugge steevesat groter dan in de rest van Vlaanderen: met maar liefst 525 deelnemende handelaars is opnieuw een record gebroken. Vorig jaar kende de fietscampagne reeds een succesjaar met een stijging van 300 deelnemers naar 450. Dit jaar dus wordt de kaap van 500 deelnemende bedrijven overschreden. Het succes van de campagne is grotendeels toe te schrijven aan de goede samenwerking tussen de organiseerde partijen. "Zonder de inzet van Stad Brugge kent dit initiatief geen succes," verklaart Unizo. Zoals vorige jaren sponsort de Provincie West-Vlaanderen opnieuw het drukwerk.

Dit jaar nemen maar liefst 183 gemeenten in Vlaanderen deel. Aan de editie 2007 namen 14.620 handelaars deel en werden er in totaal 297.840 volle spaarkaarten ingezameld. Dit stemt overeen met bijna 3 miljoen fietsritjes naar de winkel in 7 weken tijd. Voor dit jaar verwachten de organisatoren een toename van het aantal deelnemers.

Parkeerproblemen

Fietsers in heel Vlaanderen hebben vaak last van parkeerproblemen, zo blijkt uit een enquête die de organisatoren uitvoerden in aanloop naar de campagne. Niet minder dan 69% van de fietsers ondervindt een tekort aan fietsenstallingen. Dat blijft niet zonder gevolgen. 28% van de ondervraagden geeft aan de fiets af en toe thuis te laten omdat ze die niet veilig of comfortabel kunnen stallen.

Ook naar de mening van handelaren en gemeenten werd gepeild. De meeste handelaren en gemeenten zijn het er mee eens dat er te weinig fietsenstallingen zijn. Bij de handelaren gaf 65% het aantal fietsenstallingen in hun gemeente een onvoldoende. Opvallend is dat 46% van de handelaars niet weet dat er een vergunning nodig is om een fietsenstalling te plaatsen. Daarom heeft UNIZO een campagne ontwikkeld om de aangesloten handelaars te warm te maken voor het laten plaatsen van degelijke fietsenstallingen. Net als de automobilist wil ook de fietser zijn voertuig vlot, comfortabel en vooral veilig kunnen parkeren.

De initiatiefnemers willen handelaars en gemeenten ertoe aanzetten om meer en degelijker fietsstallingen te plaatsen. Ook in Brugge zijn er op verschillende plaatsen fietsstallingen tekort. Brugge zal de komende jaren met Vlaams geld uit het Stedenfonds ondermeer investeren bijkomende fietskluizen en fietsstallingen.

(FN-Meegedeeld-UNIZO)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Milieu    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag