Economie

LDD: pestcontroles bedreigen honderden banen


Audio Reportage


Knokke-Heist, donderdag 17/4/2008. Lijst Dedecker (LDD) reageert geïrriteerd op de doorgedreven inspecties op zondagarbeid in kustgemeenten. Michèle Wouters van LDD-Oostkust: "Sedert het einde van de Paasvakantie zijn de controleurs volop gestart met controle op zondagwerk. Het regent telefoontjes van zelfstandigen die terecht panikeren over de gevolgen van de zondagssluiting die hen boven het hoofd hangt."

Honderden banen bedreigd

"Vorige zondag bleven er al winkels dicht om de zware boetes te vermijden. Hier alleen al, in Knokke-Heist, staan naar schatting 300 banen op de tocht. Als die mensen in één fabriek zouden werken, halen ze meteen de nationale pers. Maar nu gaat het 'maar' om enkele kleine ondernemers en zelfstandigen," zegt Wouters. "Als je dit doortrekt naar de hele kust kom je zelfs aan duizend jobs en meer."

Petitie van de zelfstandigen

Lijst Dedecker zal zondag, 20 april, een petitie houden bij de klanten van de kustkleinhandelaars, om de burgers bewust te maken van het probleem. De onrechtvaardige maatregel zal op affiches aan de ramen worden verduidelijkt.

Lacune in de wet

LDD-kamerlid Martine De Maght heeft op federaal niveau inmiddels de kat de bel aangebonden. Het is immers door een 'vergetelheid' in de wet dat de handelaars aan de kust niet langer open mogen blijven op die zondagen in het tussenseizoen. "Een drama voor de kust," stelt De Maght, "waar sommige handelaars 30 tot 40% van hun omzet halen op zondag. Ik heb het probleem in het parlement meteen aangekaart bij toenmalig Minister van Werk Josly Piette. De minister heeft beloofd de zaak op te volgen. Maar ik heb nog niets gehoord van zijn opvolger Joëlle Milquet. De regering verstopt zich nu nog achter een advies van de Nationale Arbeidsraad, dat eerst moet worden ingewonnen."

(FN-Meegedeeld-LDD)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Politiek    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag