Economie

Woon-werkverkeer naar Zeebrugse haven moet beter


Audio Reportage

Woon-werkverkeer naar Zeebrugse haven moet beter
Brugge, vrijdag 28/3/2008. "Het woon-werkverkeer van en naar de Zeebrugse haven kan en moet aanzienlijk beter en de stad en de MBZ moeten hierin hun verantwoordelijkheid beter dragen." Dat zegt Brugs gemeenteraadslid Jürgen Vanpraet (sp.a).

Busje

Het afgelopen jaar liep in de Zeebrugse haven een pilootproject om pendelaars met een busje makkelijker op het werk te krijgen. Bridgestone en Synergie Interim sloegen hiervoor de handen in elkaar, om met ondersteuning van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen (POM) via het project bedrijventerrein-management. Eind mei loopt dit project echter af en vallen bijgevolg de subsidies weg. Nochtans is de vraag naar arbeidskrachten stijgend in de haven en zijn betere verbindingen een voorwaarde willen we de juiste arbeidskrachten op het juiste moment op de juiste plaats in onze haven krijgen.

"De resultaten van het proefproject bewijzen het nut ervan voldoende," zegt Vanpraet: "met een gemiddelde bezettingsgraad van meer dan 80 % en 1 à 3 busjes per dag was het project zeker succesvol te noemen. Er is nu een pendelfondsdossier door de POM. Het pendelfondsproject werd door minister Van Brempt goedgekeurd op 17 maart , maar dit betekent nog niet dat het licht op groen staat, want het pendelfonds subsidieert maar de helft van de kosten. De prijs voor de deelnemers dekt de andere helft. Voor lege plaatsen, die er bij de opstart van een dergelijk project zeker zullen zijn, is men nog op zoek naar een reservefonds van 10.000 € per jaar. En hierin moet het Brugse Stadsbestuur en de MBZ zijn verantwoordelijkheid nemen," vindt Vanpraet.

Niet alleen voor toeristen

"Naast het feit dat we het als stadsbestuur blijkbaar belangrijk genoeg vinden om toeristen vlot met de bus vanuit de luchthaven van Charleroi te vervoeren naar Brugge, hebben ook Brugse werknemers zonder auto het recht op meer mogelijkheden voor een vlotter verkeer naar hun werk in de haven. Het lijkt me zelfs essentiëler, als je het mij vraagt," zegt Vanpraet. "Ik doe dan ook een oproep aan het stadsbestuur en aan de MBZ om de co-financiering van dit project te voorzien."

(FN-Meegedeeld-JV)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Politiek    sp.a    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag