Nieuws uit de Brugse regio

Hugo Claus is overleden


Audio Reportage

Hugo Claus is overleden
Brugge, woensdag 19/3/2008. Hugo Claus, de zonder twijfel grootste Vlaamse schrijver, is deze middag in Antwerpen overleden. Hugo Claus leed al geruime tijd aan de ziekte van Alzheimer en had zelf om euthanasie gevraagd, zegt het persbericht van uitgeverij, De Bezige Bij.

Hugo Claus is geboren te Brugge op 5 april 1929 en verliet Brugge definitief na een kindertijd "op internaat" en de tweede wereldoorlog om reizen naar verschillende landen te maken. Van 1950 tot 1953 woonde hij in Parijs waar hij het surrealisme, existentialisme en Cobramodernisme van nabij ontdekte. Daarna, tot 1955 ontdekte hij in Rome het filmmilieu. In 1955 huwde hij met de filmactrice Elly Overzier, met wie hij zich in Gent vestigde tot 1965, waarna hij naar de Vlaamse Ardennen en in 1970 naar Amsterdam trekt, waar hij een verhouding had met actrice Kitty Courbois. Van 1973 tot 1978 trok hij terug naar Parijs waar hij de actrice Sylvia Kristel wist te verleiden en uiteindelijk huwde hij in 1993 in Gent met Veerle De Wit, die hij nu als weduwe achter heeft achter gelaten.

Zijn werk is een afspiefgeling van dit uitbundige leven. Zijn tragikomedie "Een bruid in de morgen" uit 1955 was een hoogtepunt net als het "Vrijdag" uit 1969, later door Claus zelf verfilmd, waarin incest het dragende thema was. Het absolute schrijvershoogtepunt is echter zonder twijfel de roman "Het verdriet van BelgiŽ" uit 1983. Deze biografische familiekroniek waarin het politieke en sociale leven tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt beschreven werd ook in een televisiebewerking verwerkt in 1994.

Weinig bekend is dat Claus ook liedjesteksten schreef, onder meer voor de zangeres Liesbeth List.

Hij kreeg talrijke prijzen, waaronder De Achiel Van Acker prijs, de "Constant Huygensprijs" voor zijn gehele oeuvre in 1979 en de "Prijs der Nederlandse letteren" in 1986.

(FN - Eigen Berichtgeving - Opname: boeken@vpro.nl)
Meer over Milieu    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag