Economie

Bombardier grijpt naast bestelling Gewestelijk Expressnet


Audio Reportage


Brugge, maandag 10/3/2008. Afgelopen vrijdag 07/03 zou de NMBS een eerste beslissing genomen hebben wat betreft de toewijzing van het Gewestelijk Expressnet, waarbij Siemens voorwaardelijk zou aangeduid zijn als "prefered bidder". Deze informatie werd nog niet bevestigd door de NMBS, maar zou volgens de vakbonden als waar mogen beschouwd worden.

De werknemers van Bombardier werden deze morgen van deze situatie op de hoogte gebracht gezien de enorme impact van deze beslissing op de bezetting in Bombardier Brugge voor de komende jaren. Algemeen wordt aangenomen, dat deze mededeling misschien het begin van het einde is voor "De Brugeoise".

Reactie bonden

"We betreuren dat vermoedelijk enkel opnieuw de prijs van doorslaggevend belang was in de beslissing van de Raad van Bestuur van de NMBS, waarbij het product op zich en het comfort van de reiziger dit veel minder waren. Wat ons echter vooral stoort is dat de tewerkstelling in eigen land helemaal geen criterium is," zegt Luc Logghe, secretaris van ACV-Metaal Brugge.

Politieke moed

"We roepen dan ook alle verantwoordelijkenin eerste instantie de Europese directie van Bombardier, de NMBS en tevens de politieke verantwoordelijken in ons land om zich te bezinnen : ofwel kies je misschien een iets duurdere, maar ook comfortabeler trein, waardoor je tenminste de tewerkstelling in BelgiŽ ondersteunt ! Ofwel kies je een onrealistisch lage prijs in verhouding tot de kwaliteit en neem je het risico op een sociaal bloedbad bij de nog enige Belgische constructeur van spoorrijtuigen," besluit Logghe.

Personeel in zak en as

"Het personeel van Bombardier Brugge is na een zoveelste besparingsronde om toch maar concurrentieel te zijn ontgoocheld over deze gang van zaken. De vakbonden zullen dan morgen dinsdag 11/03 reeds met de plaatselijke politici overleggen om verdere stappen te nemen."

(FN-Meegedeeld-ACV)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Tewerkstelling    Vakbonden    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag