Economie

En op vier West-Vlaamse KMO's heeft personeel tekort


Audio Reportage


Brugge, maandag 10/3/2008. Bijna 1 op 4 van alle West-Vlaamse KMO's kampt met openstaande vacatures. Dat blijkt uit een studie van UNIZO bij een representatief staal van 700 Vlaamse KMO's. West-Vlaanderen scoort hiermee iets hoger dan het Vlaams gemiddelde dat op 22.9% ligt.

De meeste vacatures (32%) blijven open staan in de industrie (productiebedrijven en groothandel). Het minste in de dienstensector (20,9%). Bij iets meer van de helft van de ondernemingen gaat het om n openstaande vacature (52,5%). In de andere helft van de KMO's om meer dan n vacature. 69,8% van de bedrijven zegt deze vacatures moeilijk of niet ingevuld te krijgen. Vooral in de dienstensector (81%) en bouwsector (73,3%) blijkt dat een nijpend probleem. Bijna een derde van de openstaande betrekkingen blijven 3 tot 6 maanden niet ingevuld. 14,7% van de ondernemers zegt te kampen met bedrijfsproblemen wegens het niet ingevuld krijgen van lang openstaande betrekkingen.

Oplossingen

Ruim 76 % van de ondervraagde KMO-werkgevers zegt bereid te zijn oudere werknemers aan te werven en ruim 68 % wil best allochtonen aanwerven. Ruim 35% heeft geschikte vacatures voor gehandicapten en bij ruim de helft van de Vlaamse KMO's zijn daartoe ook Franstalige kandidaten welkom.

Volgens Axel Ronse, de woordvoerder van UNIZO-West-Vlaanderen, moet ook inzake opleiding gezorgd worden voor betere aansluiting op de noden van de arbeidsmarkt, ondermeer door het revaloriseren van het technisch onderwijs.

(FN-Meegedeeld-UNIZO)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag